Denník N

Novinárom z Maďarska nepomohlo ani šifrovanie. Investigatíva odhalila sledovanie žurnalistov z celého sveta

Ilustračné foto - Fotolia
Ilustračné foto – Fotolia

Do telefónu vám na diaľku nainštalujú špionážny softvér a môžu čítať vaše správy, sledovať polohu, vidieť fotografie a dokonca zapnúť mikrofón a odpočúvať vás. Ako píše šéf organizácie Forbidden Stories, váš vlastný mobil sa stane vaším najväčším nepriateľom. Stačí, že sa na vás zameria niekto, kto má k dispozícii softvér Pegasus.

Vyrába ho izraelská firma NSO, ktorá ho predáva štátom po celom svete. Zámerom je, aby ho polícia a spravodajské služby mohli použiť na sledovanie zločincov a teroristov. Niekde ho však využili inak – nasadili ho proti aktivistom, politikom a novinárom.

Jedným z nich je Szabolcsy Panyi, maďarský investigatívny novinár. Jeho telefón napadli niekoľkokrát a Panyi dnes vraví, že to bolo v čase, keď pracoval na citlivých témach a krátko po tom, čo maďarskú vládu žiadal o oficiálne stanovisko.

„Orbánova vláda väčšinou ignoruje moje oficiálne žiadosti, no ukázalo sa, že si cenia moju prácu, hoci spôsob, akým dávajú najavo svoj záujem, je trochu desivý,“ povedal Panyi ironicky pre medzinárodné investigatívne centrum OCCRP.

To, že vo svojom mobile mal viac ako pol roka špionážny softvér, potvrdili aj analýzy IT odborníkov. Keď zistil, že ho sledovali, bol pobúrený. Potom si s ľuďmi z Forbidden Stories prechádzal informácie a postupne prišiel na to, prečo sa na neho mohli zamerať. V tom čase písal o

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hekeri a kyberbezpečnosť

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie