Denník N

Záhradná architektka: Ľudia konečne chcú v záhrade aj žiť, nielen sa na ňu pozerať 

Krajinná a záhradná architektka Lenka Hlubinová Vargová. Foto N – Tomáš Benedikovič
Krajinná a záhradná architektka Lenka Hlubinová Vargová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Viac ako desať rokov navrhuje Lenka Hlubinová Vargová z Ateliéru Papaver súkromné záhrady a hovorí, že pandémia mala v istom smere na Slovákov aj pozitívny vplyv naučili sa, že vonku môžu byť aj doma. Zároveň už dnes dokážu lepšie povedať, čo od svojej záhrady očakávajú.

V rozhovore sa dozviete aj:

  • po čom je aktuálne v záhradách najväčší dopyt;
  • prečo je častým problémom súčasných záhrad dom;
  • či chcú ľudia u nás aj pestovať zeleninu a ovocie;
  • ako sa dá opticky zväčšiť miniatúrna záhrada.

Máme za sebou viac ako rok s pandémiou, keď si mnohí ľudia naplno uvedomili benefit vlastnej záhrady. Preniesla sa zmena našich životov nejakým spôsobom aj do návrhov záhrad?

Keď to porovnám s minulými rokmi, mám pocit, že ľudia o záhradách viac premýšľajú. Už im nestačí len nejakú mať, ale rozmýšľajú aj nad tým, na čo všetko má slúžiť. Veľmi sa z toho teším, pretože vďaka tomu viac využijú potenciál pozemku.

Tiež som si všimla, že ľudia v záhradách trávia viac času ako pred pandémiou. Dovtedy mnohí z nich videli možnosť hrať sa s deťmi, stretávať sa s rodinou alebo cvičiť skôr mimo domu, dnes už aj doma.

Častejšie ako pred pár rokmi riešim tiež revitalizácie starších záhrad alebo návrhy terás a balkónov, pretože majitelia ich chcú mať prispôsobené pre svoj život a súčasné nároky. Akoby mnohí chceli v záhrade konečne aj žiť a nielen sa o ňu starať a pozerať sa na ňu.

Majú ľudia väčší záujem o budovanie rôznych funkčných doplnkov ako bazény či altánky? 

Majú, práve preto, že už presne vedia, čo chcú na záhrade robiť, prípadne čo tam chcú mať. Mnohé z týchto prvkov som pred pandémiou navrhovala klientom ja na základe ich životného štýlu. Dnes už za mnou prichádzajú s konkrétnejším zadaním.

Klienti potrebujú na záhrade priestor na trávenie času s rodinou, čo znamená mať tam krytú terasu alebo altánok, aj na rôzne spoločné aktivity, ktoré spája ohnisko alebo bazén.

Máte teraz viac zákaziek? 

Zvýšil sa najmä počet klientov z bytov, ktorí chcú upraviť svoje balkóny a terasy. Uvedomili si, že aj tam sa dá tráviť veľa času a aj tento priestor sa dá prispôsobiť ich aktivitám, prípadne životnému štýlu.

Ovplyvnila pandémia aj to, ako vyzerá vaša vlastná záhrada?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Záhrada

Bývanie a záhrada, Slovensko

Teraz najčítanejšie