Denník N

A môžem prísť v teplákoch? Ako pandémia zmenila randenie a čo s ním bude ďalej 

Ilustračné foto – Unsplash/photo nic
Ilustračné foto – Unsplash/photo nic

Prekážok, ktoré do randenia a zoznamovania prinesla pandémia, bolo množstvo. A hoci sa môže zdať, že vo svete uvoľnených opatrení a zvyšujúceho sa počtu zaočkovaných je po probléme, nezadaní dnes čelia celkom novým komplikáciám: učia sa hovoriť o čomkoľvek inom než o pandémii, ale aj žiť s pocitom tlaku na to, aby si urýchlene našli partnerov.

Krátko pred prvou plánovanou schôdzkou prišla Petre na mobil správa. „Bude pre teba v pohode, keď to zrušíme? Je mi nejako zvláštne,“ napísal jej vtedy muž, s ktorým sa mala na druhý deň stretnúť.

Rande dvojica preventívne presunula na neurčito. A urobila dobre. Dva dni po plánovanom stretnutí Petre muž – volajme ho Martin – napísal, že si zašiel na covidový test. Výsledok bol pozitívny.

Reparát prvého rande prišiel o niekoľko týždňov neskôr, keď už bol Martin zdravý. Potom sa dvojica stretla znova a znova. A dnes, o niekoľko mesiacov neskôr, o sebe opatrne začínajú hovoriť ako o páre.

O ich vzťahu pokojne možno premýšľať ako o malom pandemickom zázraku. Nástrah, ktoré museli Petra s Martinom – a s nimi aj ďalší, ktorí sa snažili počas posledného roka randiť – prekonať, bolo totiž nespočet. A siahali ďaleko za bežné problémy, ktoré sa objavujú na začiatku každého vzťahu.

Hoci sa môže zdať, že pre nezadaných sa vo svete s uvoľnenými opatreniami a narastajúcim počtom očkovaných starosti skončili, bezproblémové nie sú ani vyhliadky do budúcna.

Naďalej si totiž pred každým rande musia klásť hneď niekoľko otázok: Kde hľadať potenciálnych partnerov, keď mám stále obavy z chodenia do spoločnosti? Kedy sa toho druhého spýtať, či je očkovaný? Ako sa postarať o to, aby sa z koronavírusu nestala jediná téma

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Vzťahy

    Rodina a vzťahy

    Teraz najčítanejšie