Denník N

Tréner Goffa už päť mesiacov bojuje s covidom: Môj sen? Chcem prejsť do kuchyne a na toaletu

Futbalový tréner Vladimír Goffa sa nakazil covidom začiatkom marca. Štyri mesiace bol v nemocnici, teraz už mesiac rehabilituje a učí sa chodiť.

Smrť prichádza potichu, nie je to nič dramatické, hovorí tréner a bývalý futbalista Vladimír Goffa. Z covidu, ktorým sa nakazil začiatkom marca, sa zotavuje už päť mesiacov. Len nedávno vstal z vozíka, teraz používa barly. Bol v umelom spánku, schudol 25 kíl.

Denník N s ním robil rozhovor minulý týždeň, keď bol ešte v rehabilitačnom centre v Zázrivej.

Ako sa cítite?

Moje pocity sú rozporuplné. Teraz sa teším, dúfam, že sa už blíži čas, keď sa vrátim k normálnemu spôsobu života. Už piaty mesiac som v nemocnici a vidím, ako človek môže stratiť päť mesiacov pre chorobu.

Ste na rehabilitáciách v Zázrivej. Ako vyzerá váš bežný deň a rehabilitácia?

Naše zdravotníctvo nie je pripravené na postcovidový syndróm. Najmä čo sa týka pohybového aparátu, ten si ľudia liečia zväčša po úraze alebo po mozgovej príhode. Zdravotníctvo nemá špecializované zariadenie pre ľudí po covide. Aj ja len improvizujem a využívam pomôcky ako chodúľku, vozík a rôzne cvičenia. Ak má niekto problém s pľúcami či dýchavičnosťou, sú na to špecializované štátne zariadenia. Ale pri pohybovom aparáte som také zariadenie pre ľudí po covide nenašiel. Je to nová

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dlhý covid

Koronavírus

    Zasiahnutí koronou

    Pandémia poznačila mnohých ľudí aj ekonomicky. Celý život pracovali či podnikali, dnes sú na pokraji krachu a chudoby. Podmienky pomoci štátu sú zbytočne komplikované a pomoc neraz neefektívna.

    Po článkoch Denníka N a Denník E ministerstvo práce už  viackrát zmenilo podmienky pomoci v prospech žiadateľov. S našimi odborníkmi sme pripravení vám poradiť. Napíšte nám na: [email protected].

    Prehľad iniciatív, ktoré pomáhajú počas pandémie, nájdete tu.

    Slovensko, Šport a pohyb

    Teraz najčítanejšie