Denník N

Minister vnútra Mikulec: Inšpekcia si zavolala policajtov zo Sobraniec. Postup vyšetrovateľky skontrolujeme

Roman Mikulec. Foto N - Tomáš Benedikovič
Roman Mikulec. Foto N – Tomáš Benedikovič

„Uplatníme všetky kontrolné mechanizmy, aby neboli žiadne pochybnosti o tom, že tím na inšpekcii koná v súlade so zákonom,“ hovorí Roman Mikulec.

Generálna prokuratúra v utorok potvrdila, že inšpekcia ministerstva vnútra zadržala a obvinila Csabu Dömötöra z marenia spravodlivosti a krivej výpovede. Ide o takáčovca, ktorý spolupracoval s orgánmi činnými v trestnom konaní v politicky citlivých kauzách. Podľa prokuratúry sú obvinené aj ďalšie dve osoby.

Minister vnútra Roman Mikulec priznáva, že nevie, prečo sa to deje, postup vyšetrovateľky Diany Santusovej, ktorá vedie tím na inšpekcii, má preveriť riaditeľ inšpekcie aj policajný prezident.

V rozhovore sa dočítate aj o tom:

  • ako vysvetľuje slová Františka Imreczeho, podľa ktorých mal zobrať „stovku“;
  • či odstúpi z funkcie ministra, ak Imrecze potvrdí svoje slová vyšetrovateľom do zápisnice;
  • ako pristupuje k informáciám, že inšpekcia ministerstva vnútra sa chystá zatknúť celý tím vyšetrovateľov, operatívcov aj prokurátorov, ktorí vyšetrujú politicky citlivé kauzy;
  • či o dianí v polícii hovoril aj s Borisom Kollárom.

Ako ste poznali Františka Imreczeho? Na nahrávke, ktorú urobil pred jeho zadržaním Branislav Zurian, povedal, že v roku 2010 ste sa veľmi pravidelne stretávali, má vás doteraz v mobile a tykáte si.

Nie je to pravda. Kým mi moji ľudia vo Vojenskej spravodajskej službe nepovedali, že potrebujú špeciálny analytický softvér, tak som pána Imreczeho nepoznal. Stretli sme sa raz alebo dvakrát, nikdy sme si netykali a ja jeho číslo v mobile ani nemám. Určite nie je pravda, že by sme sa pravidelne stretávali alebo že si tykáme.

Prečo by to hovoril Zurianovi v rozhovore, o ktorom si myslel, že sa nenahráva, a nevedel, že sa bude takto verejne púšťať?

To netuším. Myslím si, že aj po objektívnom posúdení toho rozhovoru je zjavné, s akým cieľom a prečo vznikol. Cieľom bola diskreditácia mojej osoby. Nie je to prvýkrát, čo sa takéto niečo objavilo. Nepoprel som, že som sa s Imreczem stretol. Povedal som, že áno a že dôvodom bol nákup softvéru, ktorý bol aj v roku 2014 predmetom vyšetrovania.

Vyšetrovateľ na základe trestného oznámenia vojenského spravodajstva rozhodol, že skutok sa nestal. Neviem, prečo teraz táto nahrávka vznikla a prečo vznikla takto. Absolútne odmietam, že by som žiadal nejaký úplatok alebo niečo zobral od Imreczeho. Riešila to špeciálna komisia. Stretli sme sa raz alebo dvakrát a potom som sa s ním už nikdy nestretol.

On na nahrávke hovorí, že si myslí, že to bola stovka. A na Zurianovu poznámku, že pilot zobral od Fera peniaze, hovorí: „Od Fera nie, ale hej.“ A hovorí tiež, že to riešil Štefan Kaplán a mala tam byť aj nejaká vaša pravá ruka, možno Vendelín Leitner, terajší štátny tajomník.

Tento príbeh mohol vzniknúť len z dôvodu diskreditácie mojej osoby. Absolútne nepoznám a ani neviem, kto je Štefan Kaplán. Áno, na nahrávke je, že nie od Imreczeho a nie priamo pre Romana alebo pilota. A mala tam byť moja pravá ruka, vysoký, holohlavý, v okuliaroch. V tom období bol mojou pravou rukou Vlado Suchodolinský, ten bol mojím zástupcom. Nenosil ani okuliare a nebol ani vysoký.

Na konci sa nejako zhodnú, že to má byť Leitner. 

Ani to nesedí. Leitner v tom čase nepracoval pre Vojenskú spravodajskú službu a nebol ani mojou pravou rukou. A nikdy nebol holohlavý. Sú to veci, ktoré absolútne nesedia, a preto si myslím, že to celé vzniklo účelovo.

Kaplán mal byť potom šéfom inšpekcie na finančnej správe. Nepoznáte ho?

Vôbec. Nikdy v živote som sa s takým človekom nestretol ani neviem, kto to je. To meno som počul prvýkrát teraz v tej nahrávke.

Skúste vysvetliť, prečo by to bola diskreditácia. Zurian na nahrávke hovorí, že ho za Imreczem poslal Milan Lučanský. Vraj mu Milan povedal, že ak bude najhoršie, má ísť za Ferom. Čo on spravil po Lučanského samovražde. Zrejme mu Lučanský aj povedal o údajnom úplatku pre vás, pretože Zurian navodil celú tému a sám sa ho pýta, či išlo niečo bokom pre vás. Imrecze mu však odpovedá, že nemá záujem ani motiváciu vás teraz natierať. Čo chcete povedať? Že ten rozhovor bol dopredu dohodnutý a Imrecze vedel, že ho Zurian nahráva?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

OĽaNO

Roman Mikulec

Slovensko

Teraz najčítanejšie