Denník N

V Zázrivej zachraňujú najmä vtáky po náraze do elektrického vedenia, no aj emu alebo veľhada

Kŕmenie drozdieho mláďaťa. Foto – Soňa Mäkká
Kŕmenie drozdieho mláďaťa. Foto – Soňa Mäkká

V zázrivskej záchrannej stanici sa starajú o chránené dravce aj šelmy, no aj o emu Adelu, ktorá sa prechádzala po Banskej Bystrici a nikomu nechýbala.

„Neberte z trávy mladé srnky ani zajačiky, mama je blízko,” radí Metod Macek zo záchrannej stanice pre zranené živočíchy v Zázrivej na Orave. Hovorí, že ľudia to myslia dobre, no často skôr uškodia, ako pomôžu. „Ak vtáčik narazí do skla, netrápte ho kŕmením. Nemá prehĺtací reflex, a ak mu dáte piť, voda ide rovno do pľúc a utopíte ho. Treba ho dať len v škatuli do chládku a umožniť mu, nech to rozdýcha.”

Záchrannú stanicu v Zázrivej prevádzkuje Metod Macek s rodinou a s dobrovoľníkmi už dvadsať rokov. Popri tom pracuje ako strážca v Národnom parku Veľká Fatra.

Macekovci vybudovali stanicu na gazdovstve po starých rodičoch. „Aj moji rodičia tu gazdovali. Zažil som obdobie, keď sme mali päť kráv a býka,” hovorí Metod Macek. „Celé sme to postavili na našom pozemku, na objektoch, ktoré slúžili ako hospodárske priestory, len sme museli vybudovať veci vhodné na rehabilitáciu. Urobili sme také ubikácie, aby vyhovovali čo najširšej škále zvierat.”

Slovenská legislatíva rozlišuje rehabilitačnú a chovnú stanicu, zázrivská má oprávnenie na obe činnosti. V zahraničí je to jednoducho záchranná stanica, len my na Slovensku musíme byť niečo extra, krúti hlavou Metod Macek.

Metod Macek. Foto – Soňa Mäkká

Ako prvú obchádzame klietku, kde sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ochrana prírody

Príroda

Slovensko

Teraz najčítanejšie