Denník N

Na pohotovosti sa na ňu pozerali len cez psychiatrickú diagnózu: Lekár sa ma stále pýtal, či má zavolať niekoho „zhora“

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Petra je 36-ročná slovenská umelkyňa, ktorá žije striedavo v Česku a na Slovensku. Krátko po očkovaní proti covidu mala búšenie srdca a závraty, no predpokladala, že sú to nežiaduce účinky, ktoré spontánne odznejú. Po troch týždňoch sa však objavili znova, a keďže v rodine majú arytmiu, otec jej poradil, nech si v pravidelných intervaloch meria tlak. Tlakomer jej opakovane ukázal arytmiu.

„Všeobecnú lekárku mám v Prahe, a keďže bol víkend, ani som jej nemohla zavolať,“ hovorí Petra.

Stále sa necítila dobre. Na ďalší deň k búšeniu srdca a závratom pribudlo pichanie v hlave. „Zľakla som sa, keďže sa hovorilo, že dôsledkom očkovania môžu byť aj zrazeniny v mozgu. Radila som sa s mamou, ktorá mi povedala, že by sme to asi mali ísť skontrolovať na pohotovosť,“ opisuje Petra.

No kým sa Petra rozhodovala, či ísť na pohotovosť, podľa vlastných slov urobila chybu – zavolala na tiesňovú linku 112. „Netušila som, že sa tam nemá volať, pokiaľ človek nie je vyslovene v bezvedomí, v priamom ohrození života,“ vraví.

Operátorke na 112-ke opísala svoje ťažkosti a spýtala sa, či má ísť s takým problémom na pohotovosť. „Povedala mi, že áno. Nevynadali mi, že im volám, takže som ani nevedela, že som urobila niečo zlé.“

Na to prišla až na pohotovosti na Antolskej v Bratislave.

Lekár sa stále pýtal, či má zavolať niekoho „zhora“

Na pohotovosti nečakal takmer nikto, takže sa rýchlo dostala na rad. Doktor sa jej spýtal na dôvod návštevy a keď priznala, že sa o tom radila na linke 112, podľa Petry reagoval nahnevane. „Asi päť minút mi nadával, že niekto mohol preto prísť o život. Ja som sa asi trikrát ospravedlnila,“ opisuje Petra.

Potom si lekár vyhľadal v systéme jej meno a zo záznamov zistil, že pred dvadsiatimi rokmi bola na pohotovosti po pokuse o samovraždu. „Od toho okamihu ku mne pristupoval ako k čisto psychiatrickej pacientke, ktorá prišla s psychosomatickými problémami. Viackrát sa ma pýtal na môj psychický stav, nechápala som, prečo to v tej chvíli vôbec riešime,“ hovorí Petra.

Lekár sa jej viackrát pýtal, či nie je na hrane samovraždy. „Zakaždým som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Duševné zdravie

Zdravotníctvo

Rodina a vzťahy, Zdravie

Teraz najčítanejšie