Denník N

Rúška na školách: Ako súdy nedali za pravdu rodičom, ktorí túto povinnosť napadli ako nulitnú a mučiacu

Žiaci v rúšku pri odovzdávaní vysvedčení. Foto - TASR
Žiaci v rúšku pri odovzdávaní vysvedčení. Foto – TASR

Koncom mája a v júni padlo niekoľko súdnych rozhodnutí, ktoré odmietli návrhy na neodkladné opatrenia, ktorými by sa umožnila prezenčná výučba detí rodičov odmietajúcich rúška. Rodičia ich podali podľa vzoru združenia Dôstojnosť Slovenska.

Keď sa vo februári a ďalších mesiacoch postupne začali vracať žiaci do škôl, museli sa riaditelia a učitelia vyrovnávať s mnohými problémami.

Študovať aktuálne protipandemické opatrenia, ktoré vydával hlavný hygienik, dodržiavať usmernenia ministerstva školstva, ale najmä v praxi zabezpečiť, aby bola výučba na školách v čase pandémie ako-tak bezpečná.

Do toho sa na mnohých školách objavili skupiny rodičov, ktorí s niektorými vládnymi opatreniami nesúhlasili. Odmietali najmä to, aby ich deti na prvom aj druhom stupni museli nosiť rúška. A riešili to aj právne. Na internete sa objavili návody či rovno hotové vzory predžalobných výziev, ktoré si rodičia sťahovali a posielali do škôl.

Boli to rozsiahle, mnohostranové dokumenty odkazujúce na rôzne právne listiny a dohovory, ktoré veľmi ostro od škôl žiadali, aby sa deti učili bez rúšok. Tvrdili, že vyhláška, ktorá rúško prikazuje, je nulitná, spomínali diskrimináciu a segregáciu, rúška opisovali ako mučiaci nástroj a riaditeľom dokonca hrozili trestnoprávnymi postihmi.

Viaceré z týchto sporov nakoniec skončili aj na súde. Denník N preštudoval päticu rozhodnutí z rôznych okresných súdov, ktoré koncom mája a v júni tohto roka odmietli snahu rodičov docieliť, aby sa ich deti mohli v škole učiť bez rúška. Všetky podania

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Školstvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie