Denník N

Najlepšia slovenská disciplína už v Tokiu nebude. Kto sú slovenské nádeje a kedy súťažia?

Matej Beňuš, Danka Barteková a Matej Tóth. Foto - TASR/Michal Svítok, Martin Baumann, DPA
Matej Beňuš, Danka Barteková a Matej Tóth. Foto – TASR/Michal Svítok, Martin Baumann, DPA

V piatok 23. júla sa otváracím ceremoniálom oficiálne začnú letné olympijské hry v Tokiu.

Olympiáda sa koná s ročným odkladom spôsobeným pandémiou a Slovensko na ňu poslalo najmenšiu výpravu v histórii, ktorú tvorí 41 športovcov. Doteraz najmenej – 47 – ich súťažilo v Londýne 2012.

Neznamená to však, že Slovensko v Tokiu nemá medailové ambície. Okrem tradične úspešných športov – vodného slalomu, rýchlostnej kanoistiky a športovej streľby – môžu slovenskí športovci bojovať o cenné kovy napríklad aj v atletike či zápasení.

Agentúra AP vo svojej prognóze Slovensku odhaduje štyri medaily, no táto predikcia im určite nevyjde, keďže dve z nich by mali získať vodní slalomári Peter Kauzer a Eva Terčeljová, ktorí sú v skutočnosti zo Slovinska.

Zo Slovákov teda podľa AP získa striebro vodný slalomár Matej Beňuš a bronz štvorkajak v rámci súťaží rýchlostných kanoistov.

V článku sa dočítate:

  • čo čakať od atlétov, ktorí sú vo výprave najpočetnejší;
  • ako sa od Ria 2016 zmenil vodný slalom;
  • prečo rýchlostní kanoisti nanovo skladali štvorkajak;
  • prečo sú strelci veľkou medailovou nádejou;
  • ktorí Slováci môžu na olympiáde prekvapiť medailou.

Zapletalová je adeptkou na finále

Najvýraznejšie zastúpenie bude mať Slovensko v atletických disciplínach, v ktorých sa predstavia deviati slovenskí športovci a športovkyne.

Jediným reálnym kandidátom na zisk medaily je Matej Tóth v chôdzi na 50 kilometrov. Záverečné sústredenie v talianskom Livignu ukázalo, že je pred olympiádou vo výbornej forme, a Svetová atletika na svojom webe právom konštatovala, že má reálnu šancu aj na obhajobu zlata z Ria de Janeiro.

Pri pretekoch, ktoré by pre Tótha mali byť posledné v kariére, budú jeho hlavnými súpermi traja domáci reprezentanti či nestarnúci svetový rekordér Yohann Diniz z Francúzska. Tóth označil za favoritov aj Nóra Håvarda Haukenesa a Kanaďana Evana Dunfeeho.

Okrem obhajcu prvenstva bude Slovensko reprezentovať aj Michal Morvay, pre ktorého je už samotná účasť na olympiáde výborným výsledkom. Ak by sa mu v 60-člennom štartovom poli podarilo skončiť v prvej polovici, so svojím účinkovaním v Sappore by bol určite spokojný.

Adeptkou na kvalitný výsledok je aj Emma Zapletalová v behu na 400 metrov cez prekážky. Pár dní pred olympiádou presvedčivo vyhrala majstrovstvá Európy do 23 rokov, vytvorila rekord šampionátu a navyše

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

OH Tokio 2021

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie