Denník N

V Anglicku sa po finále šíri „Wembley variant“. Futbal sa však dá sledovať aj bezpečne, vraví slovenská výskumníčka

Mnohí fanúšikovia hlásia po finále vo Wembley pozitívny test. Foto - TASR/AP
Mnohí fanúšikovia hlásia po finále vo Wembley pozitívny test. Foto – TASR/AP

Po finále majstrovstiev Európy hlásia pozitívny test možno až stovky anglických fanúšikov. Slovenka, ktorá sa podieľala na výskume v Anglicku, hovorí, že veľké podujatia sa dajú usporiadať aj bezpečne – čo však nebol prípad finále vo Wembley. 

Nedeľa 11. júla bol deň, kedy málokto v Anglicku myslel na covid. Krajina hrala prvé veľké futbalové finále po 55 rokoch a navyše ho hrala doma na londýnskom štadióne vo Wembley. Každý chcel byť pri tom.

Oficiálne bola maximálna kapacita zápasu nastavená na 75 percent, no na štadióne bolo viac ako 60-tisíc povolených divákov. Stovky fanúšikov Anglicka sa dostali dnu bez lístka či akejkoľvek kontroly. Oficiálne mali mať všetci rúška, no nikto ich nenosil.

Po týždni je jasné, že aj počas finále sa vo veľkom šíril vírus v krajine, ktorá už vtedy bola európskym epicentrom infekčnejšieho delta variantu. Pozitívnych prípadov fanúšikov, ktorí boli na zápase, je toľko, že na sociálnych médiách sa hovorí, že v Anglicku sa šíri „Wembley variant“.

To však neznamená, že futbalové zápasy s viac ako tisíc divákmi (aktuálny limit na Slovensku) sa nedajú usporiadať aj bezpečne, čo ukazuje príklad z Dánska.

Slabá kontrola

Brániť šíreniu vírusu na zápasoch v Londýne mali kontroly, ktoré by na štadión pustili iba ľudí, ktorí boli zaočkovaní alebo mali negatívny test (PCR či antigénový). Podľa anekdotických správ táto kontrola zlyhala.

Ako napísal Independent, usporiadatelia poriadne nekontrolovali potvrdenie o očkovaní či negatívnom teste. Stačilo ukázať email či aplikáciu, dobrovoľníci to neporovnávali s preukazmi totožnosti ani neskenovali QR kód.

„Nežiadali preukaz totožnosti ani neskenovali obrazovku,“ povedal pre Independent fanúšik Keith Maple, ktorého testovali pozitívne na vírus po tom, čo navštívil semifinále aj finále vo Wembley. Podľa neho stačilo preposlať email s negatívnym testom niekomu, kto v skutočnosti testovaný nebol, a mohol sa dostať na štadión.

„Vyzerá to, že naše obavy sa potvrdili. Vyskytlo sa zjavne veľa problémov vrátane správ z médií, že ľudia podplácali usporiadateľov, aby ich pustili dovnútra,“ povedal pre Independent profesor Martin McKee z London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Slovenská výskumníčka v Anglicku

Klára Jurštáková sa ako doktorandka podieľa na experimente, ktorý skúma účasť ľudí na hromadných podujatiach v Anglicku vrátane futbalových zápasov na Wembley. V prvej fáze sledovali zápasy pred Eurom, napríklad finále FA Cupu. Na základe toho odporúčali anglickým úradom opatrenia počas majstrovstiev Európy.

„Zápasy v prvej sledovanej fáze ukazovali, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbalové Euro

Koronavírus

    Šport a pohyb, Svet

    Teraz najčítanejšie