Denník N

Na chvíľu sa opäť stanete dieťaťom. Sieťová inštalácia v bratislavskej Starej tržnici ponúka zážitok z inej perspektívy

Inštalácia TUBE je v bratislavskej Starej tržnici do konca leta. Foto - Martina Mlčúchová
Inštalácia TUBE je v bratislavskej Starej tržnici do konca leta. Foto – Martina Mlčúchová

Tím dizajnérov Numen/For Use sa svojimi inštaláciami snaží upozorniť na dôležitosť verejného priestoru, o ktorý v mestách často prichádzame.

Stretli sa v 90. rokoch ešte ako študenti univerzít vo Viedni a v Záhrebe s vášňou pre dizajn. Sven Jonke, Christoph Katzler a Nikola Radeljković založili štúdio For Use a mohol to byť začiatok úspešného, no štandardného fungovania dizajnérskeho štúdia, akých sú v Berlíne, kde časom našli zázemie, stovky. Už po roku spoločného fungovania však k svojmu názvu pridali ďalší – Numen. Veľmi rýchlo si totiž uvedomili, že robiť stoličky, kreslá či iný úžitkový dizajn je síce fajn, ale ich záujem siaha aj ďalej. Oveľa ďalej.

Počas celého leta sa dá v bratislavskej Starej tržnici navštíviť ich sieťová inštalácia TUBE, čiže dva 180 metrov dlhé tunely, ktoré vám dajú možnosť vidieť a zažiť priestor celkom novým spôsobom. Vznášajú sa vo vzduchu, a hoci pôsobia krehko, sú stabilné a bezpečné pre deti aj dospelých.

„Zdalo sa nám zvláštne, že úplne všetci ľudia sa na fotkách z inštalácie usmievajú. Ale potom nám to došlo: je to odzbrojujúce. Či chcete alebo nie, keď raz prekonáte ostych a vojdete dnu, je z vás opäť dieťa, ktoré sa chce blázniť,“ hovorí Sven Jonke.

V každom z dvoch tunelov môže byť naraz 5 – 7 ľudí. Foto – Martina Mlčúchová
Vstup do inštalácie je zadarmo počas otváracích hodín. Foto – Martina Mlčúchová
Sven Jonke z tímu autorov Numen/For Use. Foto – Martina Mlčúchová

Rok čakala v sklade

Svoje inštalácie zo sietí, z priehľadnej pásky či z lán už tím Numen/For Use vytvoril vo viacerých európskych metropolách. Vidieť a zažiť ich už mohli aj diváci v Bratislave a v Košiciach vďaka festivalu Biela noc, ktorý stojí aj za produkciou aktuálnej inštalácie.

Pôvodne mala byť TUBE inštalovaná v Starej tržnici už vlani v lete, plány sa však napokon pre obmedzenia súvisiace s covidom zrušili. „Všetok materiál už bol v Bratislave, keď nám zrazu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Bratislava

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie