Denník N

Sledovaný novinár z Maďarska: Chceli byť krok predo mnou, úplne som prišiel o súkromie

Foto - Mira Marjanovic
Foto – Mira Marjanovic

Szabolcs Panyi je maďarský investigatívny novinár, ktorý sa venuje najmä národnej bezpečnosti a zahraničnej politike, písal aj o ruskom vplyve v Maďarsku. Jeho meno sa teraz objavilo medzi novinármi, ktorých po celom svete sledovali pomocou izraelského softvéru Pegasus.

Softvér si môžu kúpiť iba vybrané štáty a Maďarsko ho okrem sledovania zločincov používalo aj proti novinárom. Panyi vraví, že vláda takto prekročila červenú čiaru, no nemyslí si, že o jeho sledovaní vedel priamo Viktor Orbán.

Teraz sa ho snažia vykresliť ako agenta CIA a provládne médiá znovu hádžu vinu na Sorosa.

Boli ste prekvapený, keď ste zistili, že vás sledujú?

Ani nie. Za posledné roky som od svojich zdrojov viackrát dostal varovanie, že ma možno sledujú.

Ako ste sa dozvedeli, že tentoraz to tak naozaj je?

Začalo sa to tak, že sa môjmu šéfovi ozval Frederik Obermaier zo Süddeutsche Zeitung, jeden z najlepších investigatívnych novinárov, ktorý bol aj na začiatku Panama Papers. Obermaier chcel moje číslo a ja som si povedal: „Vau, Frederik sa so mnou chce rozprávať, to je skvelé.“ Nikdy však nezavolal.

Potom si začal pýtať čísla ďalších novinárov a napokon sa ozval s tým, že by sme si mali nájsť bezpečnú platformu, cez ktorú budeme komunikovať. Povedali mi, že môj telefón by mal ísť na forenznú analýzu, čo znamenalo, že som musel vytvoriť zálohu zo svojho mobilu. IT odborníci z Amnesty International si odtiaľ zobrali dáta a zistili, že môj telefón bol heknutý viac ako sedem mesiacov.

Vedeli ste aj, kedy presne to bolo?

Áno. Šokovalo ma, že stopy po špehovacom softvéri našli aj niekoľko rokov po tom, čo ma sledovali. Dostal som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hekeri a kyberbezpečnosť

Médiá

Rozhovory

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie