Denník N

Riaditeľ Bojnického zámku: Ak chcú developeri ohroziť zámok či park, nemôžeme robiť kompromisy

Nový riaditeľ zámku Socha chce sprístupniť čo najväčšiu časť hradu verejnosti. Foto - Vanda Mesiariková
Nový riaditeľ zámku Socha chce sprístupniť čo najväčšiu časť hradu verejnosti. Foto – Vanda Mesiariková

Tento text je súčasťou regionálneho projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Prievidzi a okolí.

Kým iné múzeá živorili, oni vyberali státisíce na vstupnom. Bojnický zámok patrí spolu so Spišským hradom k najnavštevovanejším múzeám na Slovensku. Od júla má nového riaditeľa s víziou otvoriť čo najväčšiu časť zámku verejnosti.

Igor Socha sa desať rokov živil prácou s multimédiami v rakúskom Tirolsku. Vynikal najmä 360-stupňovými virtuálnymi prehliadkami hotelov a súkromných podnikov. Popritom sa staral aj o občianske združenie Virtuálny sprievodca, ktoré založil na Slovensku. Zameriaval sa na projekty v kultúre a v ochrane životného prostredia.

Práca v komerčnom sektore ho neuspokojovala, a tak sa rodák z Hanušoviec nad Topľou pred tromi rokmi vrátil na Slovensko. Socha si našiel prácu ako IT špecialista a odborník na multimédiá na Bojnickom zámku. O dva roky neskôr ho tu vybrali za šéfa. Skúsenosti s virtuálnymi prehliadkami a s digitálnou prezentáciou kultúry chce využiť, aby do zámku pritiahol čo najviac turistov a vyrovnal tak deficit, ktorý múzeu priniesla pandémia.

V rozhovore sa dozviete:

  • ktoré doteraz zavreté časti zámku chce Socha sprístupniť,
  • prečo na Bojnickom zámku zrušili festival strašidiel,
  • ako zámocký park ohrozujú developeri.

Od roku 2020 ste boli v Bojnickom zámku vedúcim projektu novej múzejnej komunikácie. Aké ste mali výsledky?

Na zámku som začínal ako informatik a grafik. S vtedajším riaditeľom som diskutoval o tom, ako by som svoje skúsenosti mohol použiť na zámku a moje nápady sa mu páčili. Chvíľu som bol aj vedúcim marketingu. Neskôr som nevyhral výberové konanie na túto pozíciu v marketingu, ale keďže riaditeľ chcel, aby som sa venoval svojim nápadom, tak mi dal vlastný referát a pozíciu vedúceho projektu novej múzejnej komunikácie.

V praxi malo ísť o samostatné štúdium najmodernejších technológií a postupov a hľadanie spôsobov ich kreatívneho a citlivého využitia v múzeu. Čiže napríklad idete po zámku a niekde sa tam objaví gróf Pálfi a niečo vám rozpráva o tom, prečo ten zámok prestaval a podobne. Keďže roky robím s multimédiami aj v IT, tak si sám viem poskladať počítač, preskúmať technológie a dať všetko potrebné dohromady.

Cieľom je vyjsť návštevníkom v ústrety. Chceme umocniť ich zážitok, podľa možnosti moderným spôsobom. Expozíciu môžete urobiť klasicky tak, že do nej nainštalujete rôzne zbierkové predmety a vitríny s popismi. Ale dá sa to robiť aj tak, že s pomocou najmodernejších technológií upriamite návštevníka na to podstatné, na ich konkrétne jemné detaily, či jednoducho zaujímavým spôsobom vyrozprávate príbeh, ktorý je s tými zbierkovými predmetmi spojený.

Ako ste sa stali riaditeľom?

Predchádzajúci riaditeľ Ján Papco odišiel koncom minulého roka do dôchodku. Niekoľko kolegov mi navrhlo, že by som sa mal prihlásiť do výberového konania na nového riaditeľa. Videli, že viem niečo zámku ponúknuť, pretože som ešte mladý a mám drajv, dostatok nápadov aj riadiace schopnosti. Do výberového konania sa prihlásilo deväť ľudí, z toho traja priamo zo zámku. Neveril som, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Prievidzi

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie