Denník N

Baudelaire hip-hopu nosí ružový oblek a Theresa May mu zakázala vstup do Británie. Tyler, The Creator ukazuje, ako sa žáner zmenil

Call Me If You Get Lost je šiestym Tylerovým albumom. Foto - Luis "Panch" Perez
Call Me If You Get Lost je šiestym Tylerovým albumom. Foto – Luis „Panch“ Perez

Americký rapper Tyler, The Creator vydal na konci júna album Call Me If You Get Lost (Zavolaj mi, ak sa stratíš) a dostal sa s ním na prvú priečku hitparády Billboard 200. Nešlo o žiadne veľké prekvapenie. Tyler, The Creator totiž patrí k najpopulárnejším rapperom sveta, hoci jeho hudba sa ani nedá jednoznačne kategorizovať ako hip-hop.

Najlepšie to bolo vidieť pri predchádzajúcom albume s názvom IGOR. Ten vyhral Grammy ako najlepší rapový album roka 2019, hoci ho väčšina hudobných expertov zaraďovala skôr do žánra „neo-soul“. Na hudbe Tylera, The Creatora sa dá pochopiť, ako sa hip-hop počas poslednej dekády zmenil a prečo sa stal najobľúbenejším žánrom sveta.

„Moju hudbu definuje vibe. Nie je to ani rap, nie je to jazz – je jednoducho sk*****e úžasná!“ povedal.

Nezaujímali ich gangy a drogy, ale bicykle a vtipné texty

Tylerov jedinečný štýl vychádza z toho, že v hudobnom priemysle sa presadil ako tínedžer v skupine Odd Future. Členovia Odd Future, ktorí spolu začali v roku 2008 v Los Angeles, priniesli do rapu niečo úplne nové.

Vydali niekoľko mixtapov a potom sa fakticky rozpadli, pričom jednotliví členovia sa zamerali na sólo kariéry. Okrem Tylera medzi nich patria Earl Sweatshirt, Syd a najmä Frank Ocean, R&B spevák, ktorého album Blonde experti považujú za jeden z najlepších v uplynulom desaťročí.

Odd Future uspeli v zaujímavom postavení. Členovia skupiny boli čierni, ale smerovali skôr k „bielej“ kultúre. „Presúvali sme sa zo strednej do vyššej triedy,“ povedala neskôr speváčka Syd.

Odd Future sa nezaujímali o život gangstrov, násilie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie