Denník N

Prežil Breivikovo vraždenie: S traumou som sa vyrovnal, ale jemu nikdy neodpustím

Gaute Skjervø mal šťastie a Breivikov masaker prežil. Foto Deník N - Albína Mrázová
Gaute Skjervø mal šťastie a Breivikov masaker prežil. Foto Deník N – Albína Mrázová

Pred desiatimi rokmi – 22. júla 2011 okolo pol štvrtej explodovala bomba pred nórskou vládnou budovou v Osle a zabila osem ľudí. O hodinu a pol neskôr sa začal ďalší útok na neďalekom ostrove Utøya.

Muž v policajnej uniforme strieľal do detí aj dospelých, ktorí tam prišli na letný tábor ľavicovej Strany práce. Zomrelo ďalších 69 ľudí vo veku 14 až 51 rokov a 110 bolo zranených.

Po desiatich rokoch sa k udalosti vraciame s jedným z preživších, Gautem Skjervøm (26), ktorý má v Strane práce na starosti mladých ľudí. Poučilo sa podľa neho Nórsko nejako? Čo sa zmenilo?

Útočník Anders Breivik spáchal tieto útoky z presvedčenia, že Strana práce (AP) a jej odnož pre mladých (AUF) privedú do Nórska množstvo moslimov a etnickí Nóri budú musieť o svoje životy bojovať. Ako masový vrah bol odsúdený na doživotie.

Od útoku na ostrove Utøya ubehlo desať rokov. Ako celú vec vnímate dnes?

Je to pre mňa veľmi dlhý čas, ale zároveň sa mi to zdá ako včera.

V akom zmysle je to ako včera?

Na jednej strane sa v mojom živote za ten čas stalo veľa vecí a žijem inak, ako keď som mal 16. Ale tie okamihy sú mi blízke v tom zmysle, že neubehol jediný deň, keď by som na to, čo sa na Utøyi stalo, nemyslel alebo o tom nehovoril.

[Ako premýšľajú a žijú extrémisti: Do tmy. Tajný život extrémistov – náš tip na knihu od Denníka N. ]

Médiá uviedli z toho dňa množstvo príbehov. Aký je ten váš?

Po útoku na vládnu budovu sme sedeli so skupinou ľudí v kaviarni na ostrove a hovorili sme o tom, čo sa bude diať ďalej, kto to mohol byť, a časť z nás sa snažila upokojiť tých druhých, ktorí sa báli, či takisto nie sme v ohrození. Myslel som si, že nám nič nehrozí, ale potom som uvidel muža v policajnej uniforme, ktorý priamo predo mnou zastrelil dvoch ľudí.

Okamžite

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie