Denník N

Je Corbyn nový Tsipras?

Vyjadrenia nového predsedu Labouristickej strany mu vyslúžili nálepku tvrdého ľavičiara. Niektoré jeho plány však nie sú ničím revolučné.

Autor je ekonóm, Prognostický ústav SAV

Labouristická strana prehrala posledné voľby z dvoch príčin. Prvou bola strata tradičnej škótskej bašty, kde ju nahradili nacionalisti. Druhou bol nedostatok charizmatických politikov, ktorí sa voličom prihovárajú jednoduchým a zrozumiteľným spôsobom. Labouristi trpeli na bezfarebných lídrov s vágnymi plánmi.

Škótsko je už asi stratené. Ale voličom sa už prihovára nový líder, Jeremy Corbyn. Nemožno mu uprieť ani charizmu, ani veľkolepé plány. Tie však mal aj šéf gréckej Syrizy, ku ktorému Corbyna často prirovnávajú. Je Corbyn tvrdý ľavičiar a populista a sú jeho plány nebezpečnými fantazmagóriami?

Corbynomika

Asi najzaujímavejšou a zároveň najkontroverznejšou myšlienkou „corbynomiky“ je „kvantitatívne uvoľňovanie pre ľudí“. Podstatou kvantitatívneho uvoľňovania je, že centrálna banka nakupuje od komerčných bánk finančné aktíva (najmä dlhopisy, vrátane vládnych). Centrálne banky dajú výmenou za nakúpené aktíva komerčným bankám peniaze. Komerčné banky potom môžu peniaze požičiavať za výhodné úroky firmám a občanom, a tak oživiť stagnujúcu ekonomiku.

Jeremy Corbyn tvrdí, že politika kvantitatívneho uvoľňovania podporila len banky. Čo nie je úplne pravda, i keď banky na tejto politike určite neprerobili. Podľa Corbyna (i) nemožno preukázať, že súčasné kvantitatívne uvoľňovanie podporilo ekonomický rast, (ii) no zato je zrejmý jeho vplyv na tvorbu bublín na finančnom trhu, a v prípade Británie aj na trhu nehnuteľností.

Na prvom tvrdení sa ekonómovia nevedia zhodnúť, no o druhom pochybuje len málokto. Corbyn preto chce, aby vláda vytvorila národnú investičnú banku investujúcu do veľkoplošných projektov zameraných na bývanie pre obyčajných ľudí, školy, dopravnú infraštruktúru, energetiku a digitálne mestá. Centrálna banka by nakúpila všetky dlhopisy národnej investičnej banky, približne za 50 miliárd libier ročne.

Tento Corbynov nápad prijali konzervatívci a liberáli s posmechom, no podráždil aj mnoho nepolitických ekonómov. Prečo? Porušuje jedno z najväčších tabu modernej ekonomiky: nezávislosť centrálnej banky od vládnej moci. Konzervatívci tvrdia, že centrálna banka by sa stala slúžkou vlády a tlačila by toľko peňazí, až by vypukla hyperinflácia podobná tej v Zimbabwe. Takéto obavy sú prehnané. Británia nie je Zimbabwe.

Corbyn a jeho kľúčový ekonomický poradca Richard Murphy argumentujú, že centrálna banka aj tak už roky nakupuje enormné množstvá vládnych cenných papierov. Čo je pravda. Ani nápad s investíciami do bývania či infraštruktúry zďaleka nie je radikálny ani originálny. Americká centrálna banka napríklad nakúpila od roku 2008 hypotekárne záložné listy za stovky miliárd dolárov. Japonská centrálna banka išla ešte ďalej. Okrem vládnych dlhopisov už roky nakupuje aj podnikové dlhopisy, akcie a realitné fondy. Do infraštruktúry mohutne investuje aj Európska investičná banka a viacero federálnych agentúr v USA.

Profesionálnym ekonómom prekáža skôr porušenie tabu oddelenia vlády a centrálnej banky. Dnes je psou povinnosťou centrálnej banky strážiť výšku inflácie a stanovovať hodnotu národnej meny. Ak by sa Bank of England podriadila vláde, investori by to mohli chápať ako signál, že kvalita libry už nie je pre Britániu dôležitá. A možno by sa jej začali zbavovať. Tu však vstupujeme na pôdu dohadov, lebo v USA a Japonsku sa nič také nestalo.

Ako to funguje

Skôr ako na ideologické argumenty za corbynomiku či proti nej sa treba pozrieť aj na niektoré praktické skúsenosti s vládnymi investíciami do infraštruktúry. Japonská vláda napríklad v snahe oživiť ekonomiku investovala trilióny jenov do výstavby podmorských tunelov a špičkových diaľnic a železníc. Výstavba sa financovala z vládnych dlhopisov, ktoré odkúpila japonská centrálna banka. Investície síce krátkodobo vytvorili nejaké pracovné miesta, no ekonomiku neoživili. Zato poriadne zvýšili vládny dlh.

Podobný proces vidíme teraz aj v Číne, kde štátne banky financujú štátne podniky stavajúce veľkolepé infraštruktúrne projekty. Nie všetky z nich majú ekonomickú racionalitu. Okrem toho sa cyklus investícií do infraštruktúry nemusí vždy prekrývať s ekonomickým cyklom. „Kvantitatívne uvoľňovanie pre ľudí“ má teda okrem potenciálnych predností aj určité riziká, ktoré treba starostlivo zvážiť.

Jeremy Corbyn chce tiež zoštátniť železnice a získať podiel štátu na dôležitých energetických podnikoch. Aj tieto plány súvisia s jeho úmyslom využiť peniaze centrálnej banky na investície do infraštruktúry.

Kde britská vláda zoženie peniaze na veľkolepé projekty? Presnejšie povedané, z čoho bude národná investičná banka splácať istinu a úroky z nových dlhopisov? Richard Murphy tvrdí, že z lepšieho výberu daní. Murphy dlhé roky pracoval ako daňový poradca a o týchto veciach zrejme čosi vie. Celkový objem daňových únikov a „optimalizácií“ odhaduje na 120 miliárd libier ročne. Sám Murphy však priznáva, že reálne sa dá zachrániť tak 20 miliárd.

Okrem zamedzenia daňových únikov chcú Corbyn s Murphym zrušiť daňové úľavy a dotácie pre britské podniky, ktoré dnes stoja britskú štátnu pokladňu 93 miliárd libier ročne. Týmto krokom by paradoxne potešili trhových jehovistov, ktorí považujú úľavy a dotácie za pokrivenie trhu. No vo svete, kde daňové úľavy dáva každá krajina, by sa britské firmy stali menej konkurencieschopné. Corbynovi sa nepáči ani plán konzervatívcov na zníženie daní z dedičstva. Z tohto plánu budú profitovať štyri percentá najbohatších domácností, pričom štátna pokladňa príde ročne o 2,5 miliardy libier.

Je teda Corbyn ľavicový populista? V mnohých svojich vyjadreniach áno. Tak ako mnohí iní politici, ktorí potrebujú vyhrať voľby. Napríklad sľubom o referende o vystúpení Británie z Európskej únie. Predvolebné sľuby a reálna ekonomická politika sú však rozdielne veci, o čom sa v Grécku presvedčil aj pán Tsipras. Čas preto ukáže, ktoré z Corbynových plánov prežijú do ďalších volieb a ktoré prípadne aj po nich.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie