Denník N

Zariaďujete kúpeľňu? Architekti radia, ako to urobiť prakticky a funkčne

Foto – Dominik Kurina/Dobrý Interiér
Foto – Dominik Kurina/Dobrý Interiér

Zabudnite na módne výstrelky, stavte na čisté línie, neutrálnosť a povýšte funkčnosť nad dizajn.

Architektov a dizajnérov zo štyroch ateliérov sme sa opýtali, ako kúpeľňu zariadiť prakticky, ako sa vysporiadať s nedostatkom priestoru, aj ako naopak zužitkovať, ak je na prvý pohľad kúpeľňa priestranná možno až príliš.

„Aby sa vám kúpeľňa rýchlo neopozerala, vyhnite sa módnym výstrelkom momentálnych nálad a urobte ju neutrálnu,“ odporúča architekt Rudolf Lesňák z ateliéru Rules a ostatní oslovení architekti a interiéroví dizajnéri mu dávajú za pravdu. Stavte na čisté línie, nenápadnú farebnosť a overené riešenia – zhodujú sa.

„Ak chcete použiť výraznejšie prvky, odporúčame staviť na doplnky, ktoré sa dajú ľahko obmieňať,“ dopĺňajú architekti Michal Fekete a Ľubica Mrníková z Dobrého Interiéru. Dizajnérka Róberta Marônková z .archstyl však zároveň upozorňuje na to, že ak je miesta viac, dá sa vyhrať aj s výraznejšími obkladmi či rastlinnými stenami.

„Kúpeľňa je spravidla jeden z najmenších priestorov v byte alebo v dome. Je dobré zariadiť ju tak, aby napriek tomu ostala priestranná, vzdušná a najmä funkčná,“ zdôrazňuje architektka Andrea Ambrovičová Mikulajová z ARCHITEKTI mikulaj & mikulajová.

Odborníci sa s nami podelili aj o to, kde možno pri jej zariaďovaní ušetriť a kde sa to podľa nich nevypláca. Aj tu sa svorne zhodujú a zdôrazňujú, že funkčnosť treba povýšiť nad dizajn.

Rudolf Lesňák/
Rules

Rudolf Lesňák, Rules architekti
Foto – Robo Hubač

Pri zariaďovaní kúpeľne je najdôležitejšie staviť na overené veci a prvky, ktoré dlhodobo fungujú. Keďže ide o technologicky najnáročnejšie priestory v byte, ktoré sú v styku s vodou, na armatúry odporúčam používať overené značky, ktoré majú na Slovensku plnohodnotné servisné pokrytie.

Vyvaroval by som sa rôznym betónovým stierkam a podobným „pokrokovým“ materiálom, ktoré sú na trhu pár rokov a ktoré môžu byť z dlhodobého hľadiska problematické. V ateliéri máme osobnú skúsenosť s rôznymi „jednoliatymi“ betónovými kúpeľňami od renomovaných firiem, ktoré sa museli po pár rokoch kompletne vysekať a urobiť nanovo „konvenčnou“ cestou obkladov a dlažieb.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Reality

Bývanie a záhrada, Slovensko

Teraz najčítanejšie