Denník N

Mladý Slovák radil britskej vláde pri brexite: Johnson je premiérom ovládateľného chaosu

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Rodák z Košíc Anton Spišák radil vládam Borisa Johnsona aj Theresy Mayovej, teraz pracuje v inštitúte Tonyho Blaira.

Anton Spišák má len 28 rokov, no už tri roky pracoval ako poradca britskej vlády pre brexit. Bol jedným z mála Európanov na britskej strane. Momentálne pôsobí v inštitúte Tonyho Blaira.

„Pri brexite prevážila politika. Nemal som pocit, že by záležalo na tom, čo som si myslel ja alebo iní poradcovia,“ hovorí.

Vysvetľuje aj to, v ktorej časti Británie sa obáva problémov, a hovorí, ako z Londýna vníma vývoj na Slovensku. „Momentálne Slovensko čelí najväčším výzvam od svojej samostatnosti,“ hovorí Košičan, ktorý rok písal pre Financial Times.

Ako sa 28-ročný Slovák dostane na pozíciu poradcu (senior policy adviser) britskej vlády pri rokovaniach o brexite?

Zo Slovenska som odišiel, keď som mal 18 rokov. Išiel som študovať do Británie, kde som dostal štipendium na King’s College. Po skončení štúdia na dobrej zahraničnej univerzite sa vám otvoria pracovné príležitosti, o ktorých na Slovensku nemôžete ani snívať. Dostal som ponuku pracovať pre Financial Times, neskôr som mal možnosť robiť pre britskú vládu. Ešte predtým som krátko pôsobil v londýnskom think-tanku, kde som sa venoval otázke vzťahu EÚ s Britániou. Bol som jedným z mála ľudí, ktorí o tom niečo v minulosti napísali, a mohol som tak prispieť k debate. Pracoval som na pozícii poradcu pre ministerstvo pre EÚ, pre úrad vlády a napokon predminulý rok pre ministerstvo zahraničných vecí. Bol som tam takmer tri roky a prešiel som celým cyklom rokovaní.

Bolo tam výberové konanie?

Áno, zúčastnil som sa na otvorenej súťaži. Bol som jedným z mála Európanov na britskej strane. V Británii je štátna správa nezávislá a jej úlohou je poskytovať objektívne a nezávislé rady vládnym ministrom. Hovorí sa aj to, čo politici nechcú počuť. V konečnom dôsledku však robia rozhodnutia politici a berú za ne zodpovednosť. Bola to paradoxná situácia sedieť pri rokovacom stole na britskej strane, ale bola to výhoda. Ako Európan som vedel lepšie pochopiť, z akej pozície vychádza Európska únia, a identifikovať spoločne východiská, nielen to, čo obe strany rozdeľovalo.

Koľko vás tam bolo?

Na ministerstve bolo 600 ľudí, ktorí pracovali na rokovaniach o brexite.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Nakoľko britskí politici počúvali rady od vás alebo vašich kolegov?

Politika v celom procese dominovala. Politických rozhodnutí, o ktorých si nemyslím, že boli správne, bolo viacero, ale politici si napokon za ne zaplatili svoju cenu. Napríklad celé obdobie premiérky Theresy Mayovej bolo definované tým, že sa snažila nájsť kompromis medzi časťami Konzervatívnej strany, ktoré mali radikálne odlišné názory na vzťah Británie s EÚ. Nepodarilo sa jej to a musela odstúpiť. Boris Johnson našiel takýto kompromis len tým, že vyhral stranícku nomináciu na predsedu konzervatívcov a následne voľby v decembri 2019.

Stretli ste sa aj s Borisom Johnsonom?

Áno. Je to veľmi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veľká Británia a brexit

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie