Denník N

Nezaočkovaný lekár a po ňom aj športovci. V českom olympijskom tíme sa šíri covid

Tokijské protesty proti olympiáde. Foto - TASR/AP
Tokijské protesty proti olympiáde. Foto – TASR/AP

V izolácii sú aj dvaja členovia slovenskej atletickej výpravy.

Nadchádzajúce olympijské hry v Tokiu sprevádzajú obavy z pribúdajúcich prípadov covidu v olympijskej dedine. Celkovo sa podľa dát z 22. júla potvrdilo v Tokiu už 86 prípadov, ktoré sú priamo spojené s olympiádou.

Problémy s covidom zasiahli aj českú výpravu, v ktorej sa najskôr objavili štyri pozitívne testy. Covid pripravil o olympiádu stolného tenistu Pavla Širučka, minimálne svoj prvý zápas preň nestihne aj plážový volejbalista Ondřej Perušič a v izolácii po pozitívnom teste zostal aj tréner plážových volejbalistiek Simon Nausch.

Neznáme však spočiatku zostávalo meno vôbec prvého infikovaného, no web Seznam Zprávy zistil, že ním je lekár Vlastimil Voráček, známy ako dlhoročný lekár českých tenistiek vo Fed Cupe.

Český olympijský výbor jeho totožnosť až do stredy tajil.

„Dúfali sme, že to bude prvý a posledný nález, a z toho dôvodu sme meno doktora Voráčka nezverejnili. Mená športovcov a trénera sme zverejnili po dohode s nimi,“ uviedol pre Seznam Zprávy riaditeľ komunikácie ČOV Tibor Alföldi.

Voráček sa nedal zaočkovať proti covidu a podľa niektorých zdrojov iDNES.cz „nie je prívržencom očkovania“. S ostatnými členmi výpravy, u ktorých sa potvrdil covid, letel do Japonska rovnakým vládnym špeciálom.

Vo štvrtok mala pozitívny test už aj piata členka českej výpravy – plážová volejbalistka Markéta Nausch Sluková, ktorá so spoluhráčkou Barborou Hermannovou preto nebude na olympiáde štartovať.

Nedodržiavali opatrenia

Portál iDNES.cz o Vlastimilovi Voráčkovi píše ako o pacientovi 0, ktorý proti covidu „bojoval vcelku neštandardnou cestou“. Ako prevenciu šírenia covidu odporúčal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

OH Tokio 2021

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie