Denník N

Minimálna mzda, maximálna tragédia 

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Nemôžeme zatvárať oči pred tým, že také zvyšovanie minimálnej mzdy, ako sa udialo na Slovensku za posledných osem rokov, je jednou z hlavných bŕzd ekonomickej aktivity.

Autor je ekonóm, INESS

Ak sa chceme začať baviť o budúcoročnom zvyšovaní minimálnej mzdy, musíme sa najskôr pozrieť do minulosti. Ako všetci vieme, rok 2020 bol rokom pandémie a to so sebou okrem iného prinieslo výrazný prepad ekonomiky a s ňou sa prepadla aj produktivita práce. Súkromný sektor logicky reagoval znížením rastu priemernej mzdy. Ale nie všetci podnikatelia mali túto možnosť. Časť podnikateľov musela, naopak, zvýšiť mzdy rekordným tempom o 11,5 percenta. O toľko totiž v roku 2020 vzrástla minimálna mzda na Slovensku. Išlo o druhý najväčší nárast minimálnej mzdy v celej EÚ. Následne sa ani v pandemickom roku politici nepoučili a na rok 2021 schválili ďalší vysoký rast o 7,4 percenta.

Celý tento pandemický rast minimálnej mzdy je potrebné dať do ešte širšieho kontextu posledných ôsmich rokov. Počas nich vzrástla produktivita práce o 21 percent, priemerná mzda o 46 percent a minimálna mzda o 84 percent. Toto rýchle predbiehanie politického marketingu pred vývojom ekonomickej reality nás vystrelilo na špicu krajín EÚ v porovnaní výšky minimálnej mzdy vzhľadom na mzdovú úroveň krajiny. Na Slovensku dosiahol podiel minimálnej mzdy na priemernej mzde tento rok 52 percent. Pritom pred dvoma rokmi kraľovalo tomuto porovnaniu Slovinsko s podielom 51 percent. Keby sme aj tento rok zmrazili minimálnu mzdu, tak sa dostaneme na budúci rok na 50 percent.

V tomto kontexte navrhujú odborári na budúci rok nárast minimálnej mzdy o 50 eur na 680 eur. To by znamenalo minimálne mzdové náklady 920 eur. Na zamestnanca, ktorý sa vo svojej práci obtrie o hotovosť, sa automaticky vzťahuje druhý stupeň minimálnej mzdy, čo znamená minimálne mzdové náklady vo výške 1100 eur. A to robí dlhodobo nezamestnaného človeka so základným vzdelaním žijúceho v Medzilaborciach de facto nezamestnateľným. Za takýchto podmienok nedostane

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Minimálna mzda

Komentáre

Teraz najčítanejšie