Denník N

Aký vplyv budú mať povodne na nemeckú politiku?

Povodne zničili cesty a domy v mestečku Hagen. Foto - AP/TASR
Povodne zničili cesty a domy v mestečku Hagen. Foto – AP/TASR

S tým, ako sa prírodné katastrofy dejú čoraz častejšie, ľudia očakávajú nové odpovede na klimatickú zmenu, no zisťujú, že žiadna z nich nie je jednoduchá.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Opäť to bola povestná matka národa, kto sa pomalým krokom prechádzal rozvalinami a bahnom takmer zničeného mesta Schuld, čo zhodou okolností v nemčine znamená vinu.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dva mesiace pred voľbami, po ktorých v politike skončí, urobila všetko pre to, aby zostala mimo kampane. V dôsledku prírodnej katastrofy, ktorá zasiahla jej krajinu minulý týždeň, jej však nezostalo nič iné, len sa brodiť.

Veda má jasno

Regióny pozdĺž Rýna a jeho prítokov nezažili povodne tohto rozsahu už stáročia. Keďže počet obetí v Nemecku a Belgicku sa zvýšil na dvesto, pričom stále je veľa nezvestných, zdá sa, že prívaly na niektorých obyvateľov pôsobia ako začiatok stredovekej morálnej hry. Je príbeh Schuldu taký ako v knihe Genezis o Bohu, ktorý trestá ľudstvo za znečisťovanie jeho diela?

Nemci, podobne ako mnoho ďalších ľudí v bohatých krajinách, doteraz uvažovali o zmene klímy do značnej miery abstraktne, pretože zmena postihuje hlavne chudobné miesta ako Bangladéš a Burundi alebo ohrozuje exotické ostrovy ako Maldivy. Ale teraz sa zdá, že na rane je celý svet, dokonca aj prosperujúce miesta ako Nemecko.

Keď tak severne položené územia ako Sibír, Fínsko či severozápadný Tichý oceán trpia v horúčavách alebo rovno horia ako v pekle, keď dobre postavené drevené domy v Porýní zmetie od základov voda, zatiaľ čo obyvatelia v nich spia, ľudia sa znovu vracajú k starým domnienkam.

Jedným politickým efektom týchto katastrof je zmena niečoho abstraktného – skleníkového efektu a globálneho otepľovania – na niečo konkrétne: individuálne ľudské utrpenie, ktoré je morálnou obžalobou našich spoločností. Neďaleko Schuldu sa povodeň prehnala aj opatrovateľským domom pre zdravotne postihnutých ľudí a dvanásť z nich sa utopilo. Susedia ich počuli kričať v smrteľných bolestiach.

Ďalším efektom je posun verejnej diskusie, ktorá vždy príde po prírodných kataklizmách – či už ide o klímu, alebo iba počasie, o megatrend alebo iba o izolovanú udalosť. Technicky nemožno žiadnu kalamitu pripísať človekom emitovaným skleníkovým plynom. Napriek tomu má veda jasno v tom, ako globálne otepľovanie spôsobuje šírenie týchto katastrof.

Nejednoznačný vplyv

O dosť menej jasné sú okamžité volebné dôsledky katastrofy.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Olaf Scholz

Komentáre

Teraz najčítanejšie