Denník N

Aj Široký, Kmotrík či Poór môžu dostať cez šport daňové úľavy

Vladimír Poór kope loptu pred vypredaným hľadiskom na svojom novom štadióne. Foto N – Tomáš Benedikovič
Vladimír Poór kope loptu pred vypredaným hľadiskom na svojom novom štadióne. Foto N – Tomáš Benedikovič

Smer pretláča zákon, podľa ktorého bude daňovo výhodnejšie sponzorovať hokejové či futbalové kluby ako napríklad nemocnice či školy.

Peter Sagan vyhral titul majstra sveta v cyklistike a na Slovensku sa ako po každom väčšom úspechu opäť diskutuje o podpore športu. Aj zlatá biatlonistka zo zimných olympiád vo Vancouveri a Soči Nasťa Kuzminová po Saganovej výhre pripomenula, že by sa z jeho úspechu malo pre šport vyťažiť čo najviac.

„Pre mňa je zásadné, aby sa jeho úspech primerane využil a aby z neho vyťažila najmä naša mládež a deti,“ povedala.

Výnimky len pre šport

Krátko pred triumfom Sagana sa do parlamentu dostal zákon o športe, ktorý má podporiť aj jeho financovanie. Smer tak hľadá spôsob, ako dostať do športu viac peňazí, a pomôcť má aj zmluva o sponzorovaní športu. Cez ňu majú firmy, ale aj kluby dostať daňové úľavy.

Ivan Kmotrík (futbalový Slovan), Vladimír Poór (futbalový Spartak Trnava) či Juraj Široký (hokejový Slovan) ako majitelia veľkých športových klubov tak už čoskoro môžu mať ďalší dôvod, prečo byť vďační vládnemu Smeru.

Zákon už prešiel vládou, definitívne by ho mali schváliť na novembrovej schôdzi parlamentu. Platiť má od budúceho roka. Ak zákon prejde, tak aj športový šoubiznis ako napríklad hokejová KHL či Tipsportliga alebo futbalová Fortuna liga získa výhody, aké nemajú organizácie, ktoré pomáhajú napríklad v zdravotníctve, v boji proti drogám či vo vzdelávaní.

Sponzori podľa navrhovaného zákona ušetria tým, že si peniaze vložené do športu budú môcť odpísať z daňového základu. Klub alebo športovec, ktorí peniaze dostanú a minú ich na šport, taktiež dostanú daňovú úľavu.

Doteraz putovali sponzorské peniaze do športu buď ako dary, alebo cez objednávku reklamy. Najmä väčšie kluby využívali reklamné zmluvy, pretože tie dokázali účtovať ako marketingový náklad a tým si znižovať daňovú povinnosť.

„Cez šport sa vždy prali peniaze. A práve toho sa bojím, že sa to bude diať aj teraz, a môže to byť aj v súvislosti s tým, že sa športu venujú práve ľudia, ktorí nemajú práve čisté ruky,“ hovorí šéfka Dobrého anjela Ľudmila Kolesárová.

Nepovažuje za správne, že sa sponzorské zmluvy týkajú len športu. „Chceme podporovať dobré veci a šport medzi ne patrí, ale sú tu aj iné odvetvia – napríklad kultúra či charita. Dať to len na šport sa mi zdá zvláštne,“ hovorí. Takáto úprava podľa nej nie je fér. Je za podporu športu, ale nie na úkor iných oblastí. 

Prečo dávať výnimky profesionálom

Ministerstvo školstva si od zmeny sľubuje, že športovcov bude sponzorovať viac firiem. „Zavedenie navrhovaného modelu zmluvy prispeje k sprehľadneniu financovania športu, transparentnosti, zníženiu korupcie i zvýšeniu motivácie súkromného sektora podporiť šport.“

Vládna strana je športu a jeho potrebám dlhodobo naklonená a nie je to len angažovaním futbalistu a trénera Dušana Galisa, ktorý stíhal byť istý čas naraz poslancom Národnej rady, splnomocnencom vlády pre mládež a šport aj trénerom Slovana. Stačí spomenúť, ako predseda vlády Robert Fico kampane Smeru v minulosti postavil aj na otváraní malých multifunkčných ihrísk po celom Slovensku, alebo to, že vláda v lete rozhodla o štátnej podpore 45 miliónov eur na výstavbu Národného futbalového štadióna v Bratislave.

„Bude to čisto štátny štadión, ktorý postaví Slovenská republika ako štát,“ vyhlásil Fico po rokoch naťahovania sa o štadión, pozemky a podmienky výstavby a užívania areálu, ktorý mal vystavať Ivan Kmotrík. Takisto od roku 2013 garantuje na obdobie 10 rokov sumu 4,5 milióna eur ročne na modernizáciu a výstavbu futbalových štadiónov na celom Slovensku. Vrátane nedávno otvorenej trnavskej futbalovej arény, na ktorú išlo 13 miliónov eur.

Tým, že šport má teraz dostať výnimku pri platení daní, klesnú príjmy štátneho rozpočtu. O koľko, to ministerstvo školstva nevie, hoci je navrhovateľom zákona o športe. V doložke vplyvov, ktorá je súčasťou zákona, píše, že nový zákon nebude mať na rozpočet žiadny vplyv. Odporúčalo spýtať sa ministerstva financií, to však neodpovedá.

Garantom zákona je predseda Národnej rady Peter Pellegrini, ktorý ho rozbiehal ešte ako minister školstva. Na zákone však ešte budú musieť popracovať. Napríklad v doložke vplyvov, ktorá má opisovať, ako sa zákon prejaví na zamestnanosti či rozpočte, odkazuje ministerstvo na paragrafy, ktoré v znení zákona nie sú.

Ministerstvo to vysvetľuje tak, že záväzné je to, čo je v zákone. „Rozsiahle zmeny sa udiali tesne pred rokovaním vlády, následne musel byť materiál bezodkladne doručený do parlamentu.“

„Daňové výnimky a úľavy znižujú príjmy verejných financií, ich rizikom je aj zneužívanie a neprehľadnosť daňového systému,“ hovorí analytik INEKO Peter Goliaš. Dôsledkom je podľa neho tlak na zvyšovanie sadzieb, na čo doplácajú najviac tí, ktorí výhody nevyužívajú. Preto by podľa neho malo byť výnimiek čo najmenej. „Daňový základ by mal byť čo najširší, aby sadzby mohli byť čo najnižšie, a teda čo najmenej bránili rastu ekonomiky,“ dodal riaditeľ INEKO. Domnieva sa, že odpustenie daní športovcom môže byť precedens, ktorý sa môže šíriť ďalej.

„Ak bude systém manažovania a kontroly sponzorskej zmluvy v športe fungovať dobre, je možné uvažovať o jeho analogickom rozšírení aj do iných oblastí,“ hovorí ministerstvo školstva.

Goliaš upozorňuje aj na to, že väčšinu takéhoto sponzoringu pohltí profesionálny šport, ktorého podpora nie je verejným záujmom. „Štát by mal podporovať najmä športovanie detí a mládeže a reprezentáciu,“ hovorí Goliáš s tým, že to môže pokojne robiť navýšením peňazí v rozpočte.

Podobne uvažuje aj analytik INESS Radovan Ďurana. Na nápade Smeru sa mu páči, že vláda tým uvoľní zdroje súkromnému sektoru, ktorý ich bude môcť použiť na základe vlastného uváženia, a nie byrokratického rozhodnutia úradníkov.

„Je otázne, či sa tieto zdroje dostanú do vrcholového športu (reklamný biznis nahrádza daňový stimul), alebo do lokálneho športu, prípadne do športu mládeže,“ hovorí.

Samuel Slovák je bývalý futbalový reprezentant a dnes tréner, ktorý pracuje v Slovenskom futbalovom zväze. Na starosti má mládež. Neobáva sa, že by zo sponzorovania ťažili len veľké kluby. Z vlastnej skúsenosti pozná množstvo drobných podnikateľov, ktorých deti hrajú nejaký šport, a teraz budú môcť priamo podporiť družstvá a individuálnych športovcov. „Veľa vecí sa im prijatím takéhoto zákona uľahčí. Nemyslím si, že sa nedostane na mládež.“

Ľudia, ktorí majú záujem sponzorovať šport, teraz podľa neho budú mať jednoduchšiu situáciu a väčšina klubov by z toho mohla profitovať. „Bude to pre šport len dobré, lebo dnes je finančne poddimenzovaný. A toto môže pomôcť, aby bolo peňazí viac.“

Ministerstvo školstva nevysvetľuje, prečo nastavilo pravidlá tak, že na nich zarobia aj profesionálne kluby. Odpovedá len všeobecne, že nemá informácie o ziskovosti alebo stratovosti športových klubov v slovenskom športe a ich majiteľov. „Ak niekto tvrdí, že niektorý športový klub alebo jeho majiteľ profituje zo športu, mal by tieto tvrdenia vedieť preukázať. Ministerstvo školstva nemá takéto poznatky.“

Dane neplatia

To, že štát novým zákonom fakticky zavedie daňové prázdniny pre profesionálny šport, nie je jediné riziko tohto zákona. Každá daňová výnimka zároveň zvykne lákať špekulantov, ktorí sa cez ňu pokúsia preprať aj príjmy, čo s ňou nesúvisia. Ministerstvo školstva tomu chce predísť zverejňovaním sponzorských zmlúv a ich čerpania.

Sponzorovaný športovec či klub by mal ukázať, koľko minul, a to, čo nevyužije, vrátiť firme. „Na strane sponzorovaného síce ide o zdaniteľný príjem, ale v podstate sa daň neplatí, lebo sponzorské by mal využiť, a teda vykryť nákladmi. A ak ho nevyužije, tak ho musí vrátiť sponzorovi. Čiže buď využije, alebo vráti, a tak mu nevznikne zisk, z ktorého by platil daň z príjmov,“ dodáva ministerstvo školstva.

V praxi to znamená, že klub dostane sponzorské od firmy. Tieto peniaze podľa zákona nemôže použiť priamo na platy športovcov, ale na čokoľvek iné súvisiace so športom áno.

„Presadzujeme dane bez výnimiek. V tomto volebnom období vzniklo viacero daňových výnimiek, ktoré sa ťažko dokazujú,“ kritizuje výnimky bývalý minister školstva a dnešný poslanec Eugen Jurzyca (SaS). Malo by sa podľa neho podporiť športovanie detí, ale malo by sa to robiť tak, aby sa to nedalo ľahko zneužiť. „Výnimky pre mňa predstavujú pomerne vysoké riziko, že sa systém bude zneužívať,“ hovorí.

 

Čo v zákone o športe je a čo už nie

Zvláštne definície 

  • zákon popisuje, kto je športovec, a napríklad aj to, aký je jeho pracovný čas: „Denný pracovný čas športovca je časový úsek 24 po sebe nasledujúcich hodín, počas ktorých je športovec k dispozícii pre športovú organizáciu na vykonávanie športu.“

Štadióny z odvodov nebudú

  • ministerstvo školstva chcelo zriadiť prevenčný fond, do ktorého by posielali peniaze poisťovne (0,25 percenta z toho, čo vyberú) a navyše by doň šli peniaze z hazardu. Pre zdravotné poisťovne by to znamenalo, že by prišli o viac ako desať miliónov eur ročne. Z vybraných peňazí sa mohla financovať aj výstavba štadiónov a ihrísk. Tento návrh ministerstvu neprešiel. V zákone už nie je.

Odvody športovcom nezaplatia 

  • ministerstvo navrhovalo, aby si športovci neplatili zdravotné odvody. Tie mal za nich platiť štát. Športovcov tak chceli dať do skupiny, v ktorej sú dôchodcovia, deti či nezamestnaní. Ani toto ministerstvu neprešlo.

Viac informácií

  • podľa zákona by mal vzniknúť nový informačný systém, kde sa budú musieť športovci registrovať. Vďaka nemu by mali byť informácie o organizáciách či športovcoch verejné.

Nižšiu DPH na vstupenky neschválili 

  • ministerstvo navrhovalo, aby bola na vstupenky na športové podujatia nižšia DPH, len 10-percentná. Ani to však neuspelo.

Kontrolór športu

  • od nového roku by mala vzniknúť aj nová pozícia – kontrolór športu. Táto funkcia by mala usmerniť kontrolórov zväzov a priniesť poriadok aj do systému vzdelávania.

Poukazy

  • zákon zavádza športové poukazy, aby sa deti priblížili športu.

Peniaze podľa vzorca

  • do športu by malo ísť podľa ministerstva viac peňazí, ktoré by sa mali rozdeľovať podľa vzorca. Definovať má kritériá ako napríklad masovú (členskú) základňu, športové úspechy, popularitu daného športu a ďalšie faktory.

Peniaze z lotérie

  • dnes idú peniaze z lotérie Tipos do viacerých sektorov, len časť ide na šport. Po novom by malo ísť do športu stále viac peňazí – budúci rok o štvrtinu a o štyri roky by už všetky peniaze z Tiposu mali ísť len do športu. Ide o zhruba 33 miliónov eur ročne.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie