Denník N

Esemesku, ktorou sa oháňajú Pellegrini a Fico, vyšetruje policajná inšpekcia slabo

Peter Pellegrini a Robert Fico patria medzi najväčších kritikov vyšetrovateľov veľkých korupčných káuz. Foto N - Tomáš Benedikovič
Peter Pellegrini a Robert Fico patria medzi najväčších kritikov vyšetrovateľov veľkých korupčných káuz. Foto N – Tomáš Benedikovič

NAKA a inšpekcia ministerstva vnútra medzi sebou bojujú aj pre esemesku, ktorá Robertovi Ficovi a Petrovi Pellegrinimu slúži na spochybňovanie vyšetrovania korupčných káuz. Správa sa týka zadržaného takáčovca, ktorý figuruje aj v prípade Dušana Kováčika. Inšpekcia ju vyšetruje zvláštnym spôsobom.

Inšpekcia ministerstva vnútra si doteraz neporadila s objasnením esemesky, ktorú expremiéri Robert Fico (Smer) a Peter Pellegrini (Hlas) využívajú v boji proti kajúcnikom. Po utorkovom záťahu voči trom kajúcnikom sa ukazuje, že v súvislosti s touto správou nezistila kľúčové veci a ani nevypočula vyšetrovateľov, ktorých podozrieva z manipulácií ich výpovedí.

Esemeska policajtov sa týka jedného z trojice spolupracujúcich obvinených, v máji sa pre ňu pochytil policajný prezident Peter Kovařík s Ficom a s Pellegrinim. Opoziční politici ju prezentovali ako dôkaz, že sa manipuluje s výpoveďami pri vyšetrovaní korupčných káuz z čias vládnutia Smeru, čo policajný prezident poprel.

Esemesku odoslal vlani 22. augusta vyšetrovateľ NAKA Ján Čurilla policajnému operatívcovi Jánovi Kaľavskému. Jej obsahom bola výpoveď takáčovca Csabu Dömötöra, ktorý je svedkom aj v korupčnom prípade bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

Predseda Smeru Robert Fico tvrdí, že správou zabezpečovali očiernenie Kováčika, že prijal úplatok, za čo už stojí pred súdom. Bývalému špeciálnemu prokurátorovi hrozí až dvanásťročné väzenie a pomáha mu najmä Fico, ktorý šíri, že je to výmysel.

Dömötöra v utorok zadržali, inšpekcia ministerstva vnútra ho obvinila z krivej výpovede a krivej prísahy. Obvinila aj ďalších dvoch kajúcnikov – Petra Petrova a Mateja Zemana, po nich je vyhlásené pátranie. Aj Zeman usvedčuje Kováčika z prijatia úplatku.

Okresný súd Bratislava III bude v piatok popoludní rozhodovať, či vezme Dömötöra do väzby, prokurátor preňho žiada útekovú, kolúznu aj preventívnu väzbu.

Z uznesenia o ich obvinení, ktoré má Denník N k dispozícii, vyplýva, že s esemeskou sa rozohrávajú hry, a pritom by sa dalo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dušan Kováčik

Slovensko

Teraz najčítanejšie