Denník N

Žena hodila o zem hidžáb a žiadala koniec islamskej republiky. V časti Iránu sa búria pre nedostatok vody

Na snímke šiitský duchovný vodca ajatolláh Alí Chámeneí počas prejavu v Teheráne 23. júla 2021. Foto - TASR/AP
Na snímke šiitský duchovný vodca ajatolláh Alí Chámeneí počas prejavu v Teheráne 23. júla 2021. Foto – TASR/AP

Hoci vláda represie popiera, na sociálnych sieťach sa šírili videá potvrdzujúce násilné zákroky polície.

Už v máji iránsky minister energetiky Reza Ardakanian varoval, že tento rok je jedným z najsuchších za posledných päťdesiat rokov, čo môže spôsobiť nedostatok vody.

Dnes je júl a ľudia v provincii Chúzistán kričia: „Sme smädní!“

K tomu sa pridali výpadky elektriny, keďže vodné elektrárne nefungujú. A výpadky internetu, pretože iránska vláda nechce, aby sa svetom šírili videá z protestov, na ktorých si ľudia okrem vody želajú aj „smrť diktátora“, „smrť Chámeneího“.

Duchovný vodca Iránu ajatolláh Alí Chámeneí uznal, že ľudia majú „právo prehovoriť, vyjadriť svoj názor, protestovať a aj vyjsť do ulíc, ak dodržiavajú nariadenia“. Aj napriek tomu sú už minimálne štyria účastníci mŕtvi a riešenie situácie je v nedohľadne.

Vláda sa odvoláva na klimatickú krízu a zmeny počasia. Aktivisti tvrdia, že za zlú situáciu v Chúzistáne môžu dlhé roky zlého vládnutia a korupcie.

„Musíme sa na to, čo sa tam deje, pozrieť v širšom kontexte,“ začal pre Denník N vysvetľovať šéf Centra pre štúdium Blízkeho východu na Metropolitnej univerzite Praha Břetislav Tureček.

„Všetko je pravda: od klimatickej zmeny cez korupciu po separatizmus,“ dodal.

Zrážky: nula percent

Iránska meteorologická stanica v júni varovala, že v južných a západných oblastiach krajiny je o 50 až 85 percent menej zrážok ako zvyčajne a priemerné teploty narástli o dva až tri stupne Celzia.

V najviac postihnutej oblasti Chúzistán sa denné teploty šplhajú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie