Denník N

V Rusku covid rekordne zabíja aj v lete, niekde pacienti ležia na matracoch na chodbách

Zdravotníci v Moskve berú do sanitky muža s podozrením na covid. Foto - tasr/ap
Zdravotníci v Moskve berú do sanitky muža s podozrením na covid. Foto – tasr/ap

Tretia vlna epidémie sa veľmi nelíši od druhej, hovorí ruský epidemiológ Vasilij Vlasov. Dôvodom je rozšírený delta variant a málo zaočkovaných ľudí.

Koncom júna sa na ruských sociálnych sieťach objavilo video z nemocnice č. 15 v Petrohrade. Krátky snímok ukazuje chodbu, na ktorej sú po oboch stranách na zemi matrace a postele, kde ležia prevažne starší pacienti.

Natočil ho brat jedného z nich, ktorému zdravotníci povedali, aby ležal na bruchu a zhlboka dýchal, kým sa na neho príde pozrieť lekár.

Snímky z tretej vlny pandémie v Rusku nie sú veľmi originálne. Podobné zábery bolo vidno aj počas predchádzajúcich vĺn. Ukazuje to však, že zdravotníci v ruských nemocniciach si ani v lete neoddýchli.

Práve naopak. Počas tretej vlny, ktorú naštartovalo najmä šírenie infekčnejšieho variantu delta, sú nemocnice preťažené podobne ako v zime. Koncom júna hlásil minister zdravotníctva, že v ruských nemocniciach je s covidom 151-tisíc pacientov.

Vzhľadom na počet obyvateľov je to podobné, ako keby u nás bolo 5700 hospitalizovaných (najviac to v zime bolo okolo 4-tisíc).

Počty hospitalizácií s covidom v niektorých oblastiach Ruska: Moskovská oblasť, Petrohrad, Moskva, Krym

Ruský profesor epidemiológie Vasilij Vlasov pre Denník N hovorí, že Rusko nezverejňuje štatistiku, koľko ľudí v nemocniciach je zaočkovaných a koľko nie. Istý lekár z jednej nemocnice v Moskve na Telegrame však opísal bežných pacientov s covidom, s ktorými sa teraz stretávajú v jeho nemocnici.

„Sú to najmä

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie