Denník N

Testujem sa aj sám, bráni sa nezaočkovaný lekár českých olympionikov. Covid má už aj cyklista

Plážové volejbalistky Markéta Nausch Sluková a Barbora Hermannová, ktoré prišli o olympiádu. Foto - TASR/AP
Plážové volejbalistky Markéta Nausch Sluková a Barbora Hermannová, ktoré prišli o olympiádu. Foto – TASR/AP

Šírenie covidu v českom olympijskom tíme sa stále nezastavilo. Po plážovej volejbalistke Markéte Nausch Slukovej mal vo štvrtok pozitívny test aj cyklista Michal Schlegel, ktorý tak tesne pred pretekmi (sobota od 4:00 SELČ – pozn. red.) musel ísť do izolácie.

Aj Schlegel letel do Tokia vládnym špeciálom spolu s ostatnými infikovanými členmi tímu vrátane nezaočkovaného lekára Vlastimila Voráčka. V lietadle sedelo dohromady 14 športovcov a 28 členov realizačných tímov.

Ortopéd Voráček, ktorý vlani v októbri ako prevenciu šírenia covidu odporúčal kloktať ústnu vodu, však nebol jediným nezaočkovaným cestujúcim.

„Na palube bola väčšina zaočkovaných a niekoľko nezaočkovaných,“ uviedol pre novinky.cz Tibor Alföldi, riaditeľ komunikácie Českého olympijského výboru.

Alföldi tvrdí, že českí olympionici sa pri očkovaní nechceli predbiehať a k vakcínam sa dostali neskoro, a preto niektorí z nich nechceli pred olympiádou riskovať možné vedľajšie účinky.

ČOV už predtým pre Seznam Zprávy priznal, že cestujúci v lietadle nedodržiavali protiepidemické opatrenia.

S istotou sa tak nedá tvrdiť, že pôvodcom infekcie v českom tíme je Vlastimil Voráček, ktorý mal ako prvý pozitívny test. Ten sa proti kritike ohradil a v stanovisku pre české médiá okrem iného povedal, že sa „testuje aj sám“.

Lekár prehovoril

Voráček podľa niektorých zdrojov iDNES.cz „nie je prívržencom“ očkovania proti covidu a vo svojom vyjadrení prehovoril aj o vzťahu k očkovaniu. Ten je vraj pozitívny, ale na mRNA vakcínach mu prekáža, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

OH Tokio 2021

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie