Denník N

Sú otvorené a hovoria o svojom vzťahu i minulosti. Si dobrá mama, chváli 13-ročná Tereza svoju adoptívnu mamu

Terezka. Foto N - Tomáš Hrivňák
Terezka. Foto N – Tomáš Hrivňák

Keď Lenka pochopila, že mamou zo zdravotných dôvodov nebude, začala premýšľať nad pestúnskou starostlivosťou. Vedela, že ako slobodná mama bude mať väčšiu šancu, ak nepožiada hneď o adopciu, no mala šťastie.

Lenka má 53 rokov a žije na jednom z michalovských sídlisk v malom príjemnom byte spolu s trinásťročnou Terezkou. Terezka je bezprostredná a zhovorčivá a v škole o nej hovoria, že by sama vyplnila celý debatný krúžok. Používa na svoj vek netypické slovné spojenia. Lenka ju občas upozorní, aby nechala ostatných dopovedať, ale skôr trpezlivo čaká, kým dohovorí dcéra a pokojným hlasom vysvetľuje aj tie bolestivejšie momenty ich spoločného života.

Spolu s Alenou Molčanovou zo združenia Návrat, ktorá im už roky pomáha, otvorene hovoria o peniazoch, biologickej rodine, traumách aj tolerancii okolia.

Alena Molčanová. Foto N – Tomáš Hrivňák

Horší scenár, lepšia realita

Na Slovensku minulý rok pribudlo 234 detí, ktoré sú voľné na adopciu. Sú to deti, u ktorých rodičia dali súhlas na osvojenie, boli zanechané v tzv. Hniezde záchrany alebo ich mama porodila utajeným pôrodom, dokonca sa našli tri celkom opustené neznáme deti.

Do pestúnskej starostlivosti môžu ísť všetky deti, ktorým je právoplatne nariadená ústavná starostlivosť, čiže takmer všetky deti, ktoré sú v Centrách pre deti a rodiny. Koľko ich je? To je ťažké zistiť, odahuje sa, že okolo 4800 – 5000. Mnohé z nich si rodičov hľadajú len ťažko – sú to deti s hendikepom, staršie deti, súrodenci či deti tmavšej pleti.

Lenkinou jedinou podmienkou alebo skôr prianím bolo, aby dieťa bolo do šesť rokov – aby nemuselo meniť školu, na ktorú je zvyknuté.

Povinnú prípravu Lenka absolvovala u michalovskej psychologičky: „Pripraviť sa na prijatie dieťaťa nedá, akurát si človek uvedomí, či do toho ide a spozná riziká. To, čo som očakávala ja, bolo nakoniec úplne inak, lepšie. Prišli iné problémy ako som čakala a boli ľahko zvládnuteľné,“ hovorí Lenka.

Aj Marek Roháček z občianskeho združenia Návrat, ktoré rodine až doteraz pomáha, hovorí, že čakateľov a čakateľky radšej pripravujú na horšie scenáre.

V detskom domove zostala Terezka len pár dní na diagnostiku a ďalšieho pol roka sa o ňu starala u seba doma profi mama – zamestnankyňa detského domova. Detské domovy uvoľňujú deti potenciálnym náhradným rodičom na krátkodobé hosťovské pobyty, no sedemmesačná Terezka sa z prvého hosťovského pobytu u Lenky už k profi mame nevrátila – pobyt im opäť a opäť predlžovali.

[Prečítajte si o tom ako žijú rodiny s autistickým členom v knihe Jozefa Bednára Nezlomní. 18 otvorených rozhovorov o autizme. ]

Pestúnsku starostlivosť Lenka vybavila

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Vzťahy

Životy žien

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie