Denník N

Rapuje aj opora USA na olympiáde. Prečo sa hip-hop a šport nedajú oddeliť

V USA sa svety športu a hip-hopu nedajú oddeliť. Oba sú súčasťou rovnakej „kultúry“ a tento zvláštny vzťah medzi nimi existuje už desaťročia.

Na olympiáde v Tokiu sa objavia viacerí športovci, ktorí sa nielen dostali do textov amerických raperov ako predmety ich metafor, ale sami sa o hip-hop intenzívne zaujímajú.

Známy kanadský raper Drake prichádza so športovými textami takmer na každom svojom projekte.

„Damn, I swear sports and music are so synonymous/Cause we want to be them, and they want to be us,“ (Prisahám, že šport a hudba sú synonymami/ lebo my chceme byť nimi a oni chcú byť nami) rapoval v skladbe Thank Me Now (Ďakuj mi teraz) zo svojho debutového albumu Thank Me Later (Ďakuj mi neskôr), ktorý vydal v roku 2010.

Drake často chodí na zápasy klubu Toronto Raptors v basketbalovej lige NBA, ktorý hrá v jeho rodnom meste. V skladbe „9“ spomína aj Michaela Jordana, legendárneho basketbalistu, ktorý sa v hip-hopových skladbách objavuje zrejme najčastejšie zo všetkých športovcov. „I wanna do major things. MJ in every way, I just don’t fade away.“ (Chcem dosiahnuť veľké veci. Vo všetkom ako Michael Jordan, nikdy nezmiznem), spieva.

Šport bol vždy súčasťou aj Drakovej marketingovej stratégie. Nevymyslel tým nič nové a ani nezvyčajné. Vzťah hip-hopu a basketbalu sa začal už v osemdesiatych rokoch a v súčasnosti presahuje aj do iných športov.

Synonymum úspechu

Zaujímavým príkladom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

OH Tokio 2021

Kultúra, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie