Denník N

Ďalší Počiatkov informačný systém je v parlamente. Študent ho urobí za sud piva, hovorí Hlina

Minister dopravy Ján Počiatek sa pred voľbami sústreďuje na IT zákazky za desiatky miliónov eur. Foto – TASR
Minister dopravy Ján Počiatek sa pred voľbami sústreďuje na IT zákazky za desiatky miliónov eur. Foto – TASR

Tento rok má nový špeciálny jednotný informačný systém v cestnej doprave vyjsť na približne 11 miliónov eur. Jeho legislatívnu podobu práve posúvajú parlamentom.

Do druhého čítania v utorok prešiel materiál z dielne ministerstva dopravy pod vedením Jána Počiatka o „jednotnom informačnom systéme v cestnej doprave“.

Podľa parlamentného materiálu má tento systém uľahčiť život občanom napríklad pri vybavovaní STK, vyhľadávaní autoškôl či pri schvaľovaní vozidiel uvádzaných do prevádzky.

Tento „register registrov“ a jeho zavedenie bude stáť niekoľko miliónov eur. Len v tomto roku sa očakáva, že vyjde na 11,3 milióna eur. Minulý rok sa už na jeho prípravu vyčerpalo 14,87 milióna eur. Ďalšie roky má vychádzať údržba na niečo vyše milióna eur. Väčšinu tejto čiastky zafinancujú eurofondy.

Opozícii sa tieto nápady z dielne Smeru nepozdávajú. Alojz Hlina (klub KDH) Počiatkove plány bagatelizuje s tým, že štát sa tvári, ako keby neexistovala služba Google, a za peniaze daňových poplatníkov kupuje Google 2.

„Bez hanby sa sem posadíte,“ odkázal Hlina Počiatkovi. „A teraz mi, študenti, povedzte: za koľko viete vyrobiť takýto systém? Ja predpokladám, že za sud piva,“ pokračoval Hlina.

Jeho opozičnému kolegovi z SaS Martinovi Poliačikovi sa zasa nepozdáva, že štát bude prostredníctvom nového systému svojich občanov stále viac sledovať cez satelit. To podľa Poliačika naznačuje, že Počiatkovo cestné IT nie je hodné iba „sudu piva“, ako to tvrdí Hlina.

„Keď niekde vidím satelitné sledovanie pohybu, zakaždým mi naskočia zimomriavky a pýtam sa, načo je potrebné niekoho sledovať satelitom,“ hovorí Poliačik. Ako príklad spomenul, že satelity budú podľa neho sledovať študentov autoškôl a zaznamenávať, či reálne sedia na výučbe alebo kedy nasadli do auta s inštruktorom.

Poliačik si myslí, že ministerstvo dopravy len pripravuje pôdu nejakému svojmu obchodnému partnerovi, ktorý dopredu vie, že bude pre nový systém dodávať snímače.

Počiatek na výstupy opozície nereagoval. V parlamente sa ho zastal Anton Martvoň, poslanec za Smer. Na Hlinovu adresu vyhlásil, že vedome klame.

Rovnomennú zákazku s názvom „jednotný informačný systém v cestnej doprave“, ktorému má parlamentný materiál zrejme vytvoriť legislatívny základ, má štátu dodať spoločnosť Tempest. Dodávku a 5-ročnú údržbu systému vysúťažila s cenovou ponukou 29,5 milióna eur. Systém má dodať do konca novembra tohto roka.

Počiatek sa v poslednom čase IT systémom venuje vo veľkej miere. Očakáva sa, že len posledné dve IT zákazky, o ktoré vyhlásil súťaž, vyjdú na takmer 100 miliónov eur.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie