Denník N

Riadiť dedinu ako monarchiu. Pravda o Spišskom Hrhove, kde Rómovia makajú a nie všetko je ružové

Záber z filmu To ta monarchia. Foto - ASFK
Záber z filmu To ta monarchia. Foto – ASFK

Úspešnú obec filmárka Vladislava Sárkány nakrúcala štyri roky. Jej film je komplexný aj znepokojujúci.

„Slovenská dedina prosperuje s Rómami, ktorým sa predtým vyhýbala,“ mohli sa o Spišskom Hrhove pred štyrmi rokmi dočítať čitatelia The New York Times na titulnej strane.

V slovenskej verejnosti americká reportáž potvrdila naratív o „superdedine“ ako modeli pre integráciu Rómov, „ktorí makajú“, do väčšinovej spoločnosti. Vzore, ktorým sa dedinka pri Levoči s 1600 obyvateľmi môže stať pre vylúčené komunity v celej krajine.

Nikto dnes nespochybňuje, že Spišský Hrhov patrí medzi úspešné príbehy moderného Slovenska. Než sa v roku 1998 stal starostom Vladimír Ledecký, časť Rómov tam žila v chatrčiach bez elektriny. Keď po vyše dvadsiatich rokoch a šiestich volebných obdobiach odchádzal Ledecký do vysokej politiky, chatrče z obce zmizli a väčšina miestnych Rómov mala dobre platené zamestnanie v obecných podnikoch.

Ak dnes v Spišskom Hrhove ceny nehnuteľností dosahujú výšku ako v okresnom meste, nie je to len pre kanalizáciu a ďalšiu infraštruktúru. Ľudia sú tu spokojní a dobre sa im žije.

Ledecký podľa vlastných slov našiel recept na to, ako riešiť veľký spoločenský problém: treba ho v lokálnom rozmere rozmeniť na drobné.

Trhliny v sne

„Je superdedina skutočne taká harmonická ako jej mediálny obraz?“ pýta sa Vladislava Sárkány. Filmárka na voľnej nohe navštevovala obec štyri roky. Nechcela stavať starostovi pomník ani mu robiť reklamu. Nechcela ho ani zaujato kritizovať a upierať mu zásluhy.

V dokumentárnom filme To ta monarchia, ktorý sa dá vidieť v kinách, vykresľuje obraz obce, kde sú veci zložitejšie, než sa zdajú. V „hrhovskom sne“ nachádza trhliny,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Kultúra

Teraz najčítanejšie