Denník N

S ohňom zapálili aj holubice. Prehľad najväčších olympijských prehier, trapasov a podvodov

Nová časť rubriky Porazení. Byť fanúšikom úspešných je ľahké, toto sú prehry, z ktorých vás porazí.

Dobrý deň,

piatkovým otváracím ceremoniálom oficiálne otvorili olympijské hry v Tokiu, hoci program sa začal už v stredu prvými zápasmi v softbale a futbale. Hneď na úvod prekvapilo prázdne tribúny niekoľko výsledkov a nečakaných prehier.

Súčasné futbalové majsterky sveta z USA prehrali so Švédkami 0:3, po čom americká hráčka Megan Rapinoeová známa svojou výrečnosťou pre NPR vyhlásila, že súperky jej tím „nakopali do zadku“.

V skupine F podľahla ženská reprezentácia Zambie Holandsku 3:10, čím podľa CNN pomohla nastoliť nový rekord v počte gólov v jednom olympijskom zápase odvtedy, ako ženský futbal debutoval na OH 1996 v Atlante. Africká krajina si pripísala aj ďalší pamätný negatívny rekord. Žiadny iný tím totiž na olympiáde doteraz neinkasoval 10 gólov.

Neprítomných divákov na diaľku rozčaroval aj mužský futbal. Ani tu sa nedarilo majstrom sveta, keď hráči Francúzska prehrali s Mexikom 1:4.

Úvodné zlyhania z Tokia sa však ani zďaleka nevyrovnajú najslávnejším sklamaniam, neúspechom či podvodom v olympijskej histórii. Pravidlá sa obchádzali už pri zrode olympijských hier pred 3000 rokmi. Antických rozhodcov a organizátorov podplácal aj rímsky cisár Nero v roku 67 n. l. a podvádzalo sa aj po takmer 2000-ročnej olympijskej prestávke na prvých moderných OH v roku 1896. Neskôr sa stal ústrednou témou hier doping.

Niekedy až tragikomická vynaliezavosť podvodníkov, ale aj nespravodlivosť či nezabudnuteľné prehry sa stali pevnou súčasťou antických aj novodobých olympijských dejín. Muž súťažiaci ako žena, predstierané mentálne znevýhodnenie, maratón odbehnutý na korbe dodávky, kôň poháňaný nelegálnymi čili papričkami či veslár, ktorý nevedel veslovať, predstavujú len úzky výber dramatických a neraz aj úsmevných príbehov prehier z OH.

V dnešnej časti rubriky „Porazení“ sa dočítate:

  • akí „športovci“, ktorí ledva ovládali svoj šport, sa dostali na olympiádu;
  • ako podvádzali cisár Nero či maratónec Fred Lorz, ktorý vyhral s náskokom 45 minút;
  • prečo má India najhoršiu olympijskú medailovú bilanciu;
  • ako dokázalo mužstvo simulujúce zdravotné znevýhodnenie vyhrať paralympiádu či
  • prečo sme prehru týždňa pripísali estónskemu futbalovému klubu.

Rubriku Porazení vám prinášame každý piatok a môžete sa prihlásiť aj na jej odber vo forme newslettra.


Maratón na dodávke

Francúz Pierre de Frédy, barón de Coubertin, pri zakladaní moderného olympizmu a novovekých olympijských hier vyhlásil, že na OH „nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa, podstatné v živote nie je dobýjať, ale čestne bojovať.“

S jeho vznešenou myšlienkou však nesúhla

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

OH Tokio 2021

Porazení

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie