Denník N

Kvóty o migrantoch prešli, odpor Slovenska v Bruseli prehlasovali

Aktualizované 18:15 – Proti systému rozdelenia migrantov bolo Slovensko, Česko, Maďarsko a Rumunsko. O prijatí kvót rozhodli ministri vnútra EÚ.

Ministri vnútra Európskej únie prijali systém kvót, ktorý rozdelí migrantov medzi členské štáty.

Proti bolo len Slovensko, Česko, Maďarsko a Rumunsko. Fínsko sa zdržalo. Na Twitteri o tom informoval aj český minister vnútra Milan Chovanec. „Veľmi skoro zistíme, že cisár je nahý. Dnes prehral zdravý rozum,“ napísal Chovanec.

Je to nesprávny a zlý princíp, ktorý vôbec nerieši súčasný stav krízy, trval pred rokovaním na stanovisku Slovenska minister vnútra Robert Kaliňák. Mal tým na mysli povinné kvóty, v rámci ktorých by na Slovensko malo prísť 2 287 žiadateľov o azyl.

Tesne pred stretnutím Rady ministrov v Bruseli však nebolo jasné, či sa o kvótach vôbec bude hlasovať. Okrem Slovenska malo voči povinnému prerozdeľovaniu utečencov výhrady aj Česko, Maďarsko, Poľsko či Rumusko. Poľsko nakoniec hlasovalo za.

„Akýkoľvek systém kvót je nesprávny, pretože nefunguje a ani fungovať nebude. Ak to má byť len o upokojení verejnosti alebo novinárov, že na Slovensku existuje nejaká európska solidarita v podobe zjednodušeného riešenia kvót, tak to je jednoducho nezmysel,“ vyhlásil Kaliňák.

Vyslať policajtov, zvýšiť humanitárnu pomoc

Kaliňák pred rokovaním nevedel odhadnúť, aký bude výsledok stretnutia. Neprezradil ani to, ako by Slovensko postupovalo, ak by sa kvóty prijali.

Na rokovaní chcel hovoriť o štyroch riešeniach utečeneckej krízy. Slovensko je podľa neho pripravené vyslať expertov a policajtov, aby pomohli strážiť vonkajšie hranice Únie v Stredomorí, odkiaľ do Európy prichádza najviac utečencov.

Zároveň by sa podľa neho mala zlepšiť návratová politika, teda vyhosťovanie neúspešných žiadateľov o azyl preč z EÚ. S tým majú členské štáty dlhodobý problém – minulý rok takto opustilo Úniu len menej ako 40 percent ľudí, ktorí tu nemali povolenie na pobyt.

Tretím riešením, ku ktorému chce prispieť aj Slovensko, je zlepšiť životné podmienky utečencov žijúcich v susedných krajinách Sýrie.

„Chceme zvýšiť podiel potravinovej a humanitárnej pomoci,“ prisľúbil Kaliňák. Len tri členské krajiny Únie – Grécko, Portugalsko a Cyprus – prispeli počas posledných štyroch rokov v prepočte na HDP menej ako Slovensko. Humanitárnym organizáciám pôsobiacim v regióne Sýrie chýbajú tento rok viac ako štyri miliardy dolárov.

Slovenský premiér Robert Fico pred hlasovaním povedal, že v prípade prehlasovania podnikneme právne kroky. Ako píše poľský denník Gazeta Wyborcza, Slovensko je jedinou zo štyroch krajín, ktorá zamýšľala rozhodnutie napadnúť. Česko, Maďarsko a Rumunsko podľa portálu povedali, že sa podvolia.

Integráciu zatiaľ neriešime

Štáty, ktoré odmietajú kvóty, by podľa slovenského ministra vnútra zároveň mohli pomôcť najzaťaženejším krajinám rovnako, ako Slovensko pomáha Rakúsku.

„Chceme pomôcť dočasným ubytovaním pre žiadateľov o azyl z týchto krajín tak, ako sme to spravili pri Rakúsku. Takto sú určite pripravení pomôcť aj Česi či Poliaci,“ vyhlásil. Či by sme boli neskôr ochotní prispieť aj na ich integráciu, o tom sa zatiaľ podľa neho nehovorilo.

„Ale ak by nás o to požiadali, sme ochotní na to prispieť,“ povedal Kaliňák.

Reakcie politikov

Pôjdem radšej do infringementu proti Slovensku, ako by som súhlasil s diktátom Bruselu. Bude prudká výmena názorov na to, čo sa udialo.

Robert Fico, slovenský premiér

Poľsko si vzalo prestávku. Obávam sa, že pre dnešok bude len V3. Veľmi skoro zistíme, že cisár je nahý. Dnes prehral zdravý rozum.

Milan Chovanec, český minister vnútra

Keď chcete pomôcť utečencom, musíte svoje sľuby podporiť peniazmi.

Jean Claude Juncker, šéf Európskej komisie

Všetky požiadavky Poľska akceptovali: nie je to automatický systém a bude existovať kontrola členských krajín.

Rafał Trzaskowski,  poľský minister pre európske záležitosti

Až budúcnosť ukáže, aké bolo toto rozhodnutie chybou.

Jiří Ovčáček,  hovorca českého prezidenta Miloša Zemana

Zdroj: tasr/vas

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Svet

Teraz najčítanejšie