Denník N

Nezaočkovaní sa sami rozhodli, že chcú byť občanmi inej kategórie

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Občania Slovenska sa úplne slobodne môžu rozhodnúť, či sa chcú zaočkovať alebo nie. Či chcú chrániť seba a všetkých naokolo. Ak to vyhodnotia tak, že nechcú, musia počítať s tým, že ich rozhodnutie ovplyvní ich životy.

Opakujú to donekonečna: nevytvárajme občanov dvoch kategórií.

Je najvyšší čas povedať, že to je iba prázdne zvolanie. Na Slovensku už sú dve skupiny ľudí: zaočkovaní a nezaočkovaní.

Toto delenie sa stáva kľúčovým pre fungovanie spoločnosti a neurobili ho vládni politici ani prezidentka, ale práve občania. Je to už fakt.

Korona za posledný rok zmenila naše fungovanie viac ako ostatné udalosti či ľudské poznanie za dlhé roky. Pokojne môžeme hovoriť o skokovej zmene, ktorú sme naposledy zažili pri páde komunizmu.

Aj korona revolučne rýchlo nanovo zadefinovala vzťahy v spoločnosti. To, ako sa pohybujeme vo verejnom priestore a v práci. To, ako v záujme zdravia obmedzujeme svoje slobody. To, ako rozmýšľame o hodnote života a v neposlednom rade aj o jeho kvalite.

Občania sa dokonale slobodne rozhodli a stále rozhodujú, či sa chcú pred koronou chrániť alebo nie. Či chcú myslieť na svoje zdravie a súčasne na bezpečnosť a zdravie ľudí okolo seba: od najbližšej rodiny až po spoločnosť v širokom význame slova.

Vedecký konsenzus je čoraz silnejší a za posledný rok už máme aj veľa dát, ktoré hovoria, že práve očkovanie znižuje riziko ťažkého priebehu ochorenia alebo úmrtia na covid. Napriek tomu sa veľká časť verejnosti stále nechce dať zaočkovať.

Majú na to právo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Očkovanie proti koronavírusu

Komentáre

Teraz najčítanejšie