Denník N

Koalícia nemá istých dosť hlasov na zákon zvýhodňujúci očkovaných. Sme rodina je po proteste proti

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Parlament v piatok nerozhodol, či zaočkovaní budú môcť mať výhody. Sme rodina sa postavila proti. O návrhu sa bude rokovať aj v sobotu.

Piatkové rokovanie parlamentu o zákone, ktorý by umožnil rámcové zvýhodnenie očkovaných ľudí, poznačili protesty ľudí pred budovou parlamentu. Demonštranti prišli až k vchodu do Národnej rady, blokovali vstup a chceli sa dostať dovnútra.

Protestovali proti zákonu, ktorý by dal hlavnému hygienikovi možnosť zvýhodňovať očkovaných pri uplatňovaní protiepidemických opatrení. Očkovaní by mali pri zhoršení pandemickej situácii miernejšie pravidlá, mohli by ísť napríklad do prevádzok či na hromadné podujatia. Neočkovaní by na to potrebovali negatívny test.

Pred začiatkom piatkového rokovania to vyzeralo tak, že koalícia je dohodnutá a zákon prejde. Po demonštrácii to už neplatilo. Koaličná strana Sme rodina po zasadnutí svojho klubu oznámila, že bude hlasovať proti tomuto zákonu.

Poslanci za Sme rodina boli proti už pri hlasovaní o prerokovaní zákona v skrátenom konaní. Koalícia tam však aj bez nich mala dostatok hlasov. Na schválenie zákona ako celku to však už nemusí stačiť.

Koaličná strana Sme rodina návrh zablokovala už pred mesiacom. Návrh vetovali a do parlamentu sa dostal až po viacerých rokovaniach koaličnej rady.

Sme rodina sa tak pridala k opozičným stranám, ktoré kritizujú zámer zákona

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie