Denník N

Ficove spravodajské informácie

Zorientovať sa v názoroch premiéra na vojnu v Sýrii dá niekedy zabrať.

Autorka je analytička SGI na projekte Demagog.SK

V nedeľnej diskusii sa netradične vo vysielaní Markízy stretla tradičná dvojica Robert Fico a Béla Bugár, ktorí debatovali o možných následkoch a riešeniach utečeneckej krízy, pričom obaja sa zhodli na odmietaní kvót. Neobvyklým na slovenské pomery bol aj sebavedomý výstup moderátorky debaty Puškárovej.

Podobne ako Robert Kaliňák minulý týždeň, aj predseda vlády obraňoval maďarskú snahu chrániť svoje hranice. Maďarsko si podľa nich túto úlohu plní zodpovedne a naopak absolútne chýba kritika Grécka a Talianska za to, že hranice Schengenu nestrážia dostatočne. V skutočnosti už obe tieto krajiny za postup pri chránení hraníc kritizovali. Napríklad už v roku 2013, nedávno tiež Grécko za tvrdý zásah proti migrantom alebo formou výziev zo strany Nemecka a Francúzska na posilnenie hraničných kontrol dvoch spomínaných krajín.

Zvláštne informácie

Premiér sa vo viacerých prípadoch odvolal na spravodajské informácie, preto sme niektoré výroky museli hodnotiť ako neoveriteľné. Tvrdil napríklad, že absolútna väčšina utečencov sú mladí muži vo veku od dvadsaťpäť do tridsaťpäť rokov. Ak by sme však vychádzali z verejne dostupných štatistík, muži vo veku od 18 do 34 rokov sú síce najpočetnejšou skupinou utečencov, ktorí tvorili počas prvého polroka 2015 40 percent zo všetkých utečencov žiadajúcich azyl v krajinách Európskej únie. Tvorili tak najpočetnejšiu skupinu, no nie absolútnu väčšinu utečencov.

Preháňania sa Fico dopustil, keď vyhlásil, že nikto o utečeneckej kríze nekomunikuje s Tureckom. S tureckými predstaviteľmi však aj v posledných dňoch priamo v Turecku rokovali napríklad luxemburský a nemecký minister zahraničných vecí a viacerí európski lídri vyzývajú a deklarujú ďalšie zintenzívnenie dialógu s tureckou stranou.

Béla Bugár je rovnako ako premiér odporcom zavedenia povinných kvót na prerozdelenie utečencov pre všetky štáty Únie. Treba podotknúť, že hoci ho počtom výrokov Fico ako zvyčajne predbehol, pri obhajobe svojho postoja bol predseda strany Most-Híd nadpriemerne fakticky presný.

Dvojaký meter

Fico na jednej strane ostro vystupuje proti vojenskej intervencii, no v niekoľkých momentoch kritizuje nečinnosť Západu.

Zásah medzinárodných síl a bombardovanie v Líbyi v roku 2011 na zvrhnutie režimu Muammara Kaddáfího premiér odsudzuje (aj ako jednu z príčin dnešnej nestabilnej situácie v krajine), no naopak vojenský zásah v Sýrii proti ISIS by privítal, Slovensko by sa však doň zapojilo nevojensky. O chvíľu už boj proti tamojšiemu Asadovmu režimu odmieta a kritizuje zaň aj niektoré členské štáty Únie, keďže Asad bojuje proti ISIS. Z premiérových postojov tak divák môže byť neraz poriadne zmätený.

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie