Denník N

Princ, ktorý sa zaľúbi do spolužiaka? Seriál Young Royals síce nie je škandinávsky Crown, ale určite si zaslúži pozornosť

Young Royals. Foto - Netflix
Young Royals. Foto – Netflix

Keď sa Zuzana Kanócz v seriáli Za sklom pobozkala s inou herečkou, slovenský bulvár hneď rozrušene písal o „lesbických radovánkach“ na obrazovke. Vo Švédsku by taká scéna už dávno nikoho nevzrušila. Na rozdiel od Slovenska LGBTI témy sú vo švédskych filmoch a seriáloch prítomné už desaťročia.

Tvorcovia švédskeho seriálu Young Royals (Netflix) preto museli byť vynaliezavejší a príbeh homosexuálnej lásky dvojice tínedžerov zasadili do nóbl prostredia internátnej školy pre aristokratov. Láska dvoch ľudí rovnakého pohlavia je v dnešnom Švédsku vnímaná ako normálna vec. Lenže čo keď sa dospievajúci korunný princ zahľadí do svojho spolužiaka z „pracujúcej triedy“? Kto potom zaistí monarchii následníkov trónu?

Boj medzi prirodzenou ľudskou túžbou a povinnosťami, ktoré vyplývajú z kráľovského titulu, dodávajú tínedžerskému seriálu nádych shakespearovskej drámy. A hoci porovnávať ho s britským seriálom Crown by bolo ľahkovážne, rozhodne sa ho oplatí vidieť. Z viacerých dôvodov. (Upozornenie: Článok obsahuje spoilery).

Pod pokrievkou sa skrýva triedny boj

Príbeh sa síce odohráva v elitnej škole pre bohaté deti, ale prehliadku značkového oblečenia, luxusných áut a záplavu divokých večierkov ako v španielskom seriáli Elite či v americkom Riverdale by ste tu čakali márne. Švédsky seriál pôsobí v porovnaní s nimi civilne, miestami až komorne.

Škola, do ktorej prichádza 16-ročný princ „na prevýchovu“ po zverejnení škandalózneho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

LGBTI+

Seriály

Vzťahy

Kultúra, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie