Denník N

tl;dr: Kto vymýšľa všetky tie hlúposti o covide? 67-ročný osteopat z Floridy

Joseph Mercola, svetová jednotka medzi kovidovými dezinformátormi.
Joseph Mercola, svetová jednotka medzi kovidovými dezinformátormi.

Rubrika tl;dr týždenne prináša komentovaný výber zahraničnej tlače.

Dezinformácie o pandémii zasahujú milióny ľudí, ale pri ich vzniku stojí šokujúco malá skupinka ľudí. Podľa štúdie Centra pre boj s digitálnou nenávisťou (CCDH) len 12 ľudí vytvorilo 65 % všetkých dezinformácií o vakcínach, ktoré sa šíria na sociálnych médiách. A na čele tohto 12-členného rebríčka dezinformátorov je 67-ročný lekár – osteopat Joseph Mercola z Floridy.

Čo o ňom zistili New York Times:

  • V prvom rade, ak niekde čítate, že „floridský lekár už nemohol mlčať a povedal pravdu o vakcínach“, netreba si predstavovať lekára, ktorý sa práve vrátil zo služby na koronavírusovom oddelení a vylial si srdce na Facebooku. Mercola sa už od 90. rokov živí výlučne vymýšľaním „alternatívnej“ liečby, má tímy zamestnancov na Floride a na Filipínach a jeho obchodný model je jednoduchý: najskôr si vymyslí nezmyselné tvrdenie o zdraví a vzápätí zneisteným čitateľom predá svoje riešenie, zázračný liek, na svojom webe.
  • Tento model mu aktuálne funguje s tvrdeniami, že vakcíny nepomáhajú proti covidu, ale predtým ho s úspechom využíval v iných oblastiach: vymyslel si napríklad, že pružiny v matracoch sú zdrojom škodlivého žiarenia, a potom predával „vitamínové doplnky a jogurty“, ktoré ľudí pred žiarením mali ochrániť. Ešte predtým propagoval cez svoj web domáce soláriá a tvrdil, že opaľovanie v nich chráni pred vznikom rakoviny. (Americká vláda ho neskôr donútila odškodniť zákazníkov, ktorí si soláriá kúpili, a veľakrát bol pokutovaný aj za falošné tvrdenia o iných svojich produktoch.)
  • Tajomstvom úspechu Mercolu je, že dokáže balansovať na hrane toho, aký veľký nezmysel už siete ako Facebook alebo YouTube zmažú a čo ponechajú ako slobodu prejavu – tento spôsob u nás poznáme ako „netvrdím, že… len kladiem otázky“. Mercola tak nezmyselne spochybnil potrebu nosenia rúšok dokonca aj u zdravotníkov, nezmyselne spochybnil vakcíny, ale bez toho, aby priamo klamal, za čo by mohol byť penalizovaný.
  • Mercola o sebe tvrdí, že je „popredný autor vedeckých publikácií o vitamíne D a rizikách covidu a má právo informovať verejnosť a zdieľať svoj vedecký výskum“. Odmietol však uviesť, o aké publikácie ide, a redaktorom Timesov sa žiadne nepodarilo nájsť.
  • Jeho obľúbenou metódou, ako dodať výmyslom zdanie vedeckosti, je vyberať si malé štúdie, ktoré boli už dávno vyvrátené, a tváriť sa, akoby boli platné.
  • Dezinformačné texty o vakcínach, ktoré Mercolova firma publikuje v mnohých jazykoch, sa pri tvorbe A/B testujú tak ako ktorýkoľvek profesionálny produkt na webe – skúšajú sa teda rôzne verzie príbehu a tvrdenia, až kým sa nenájde taká, ktorá sa bude najlepšie šíriť.
  • Vynáša toto celé Mercolovi dobre? Ešte pred pandémiou v roku 2017 uviedol, že jeho majetok presahuje 100 miliónov dolárov. (The New York Times)

Po pandémii už v hoteli nedostanete každý deň nové mydielko. Americké firmy hľadajú rekordný počet 9 miliónov nových zamestnancov, zároveň 9 miliónov Američanov hovorí, že si hľadajú prácu. Je to zvláštna situácia, ktorá ukazuje, ako korona

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

tl;dr zo zahraničnej tlače

Svet

Teraz najčítanejšie