Denník N

Hvoreckého knižnica: Kutáčom do oka od Hermansa

Willem Frederik Hermans. Foto - Roland Gerrits / Anefo, Nationaal Archief
Willem Frederik Hermans. Foto – Roland Gerrits / Anefo, Nationaal Archief

Holandský postrach konečne v slovenčine: „Väčšina ľudí nikdy nepíše presne to, čo si myslia.“

Zvláštnejšiu knihu tento rok zaručene čítať nebudem. Willem F. Hermans (1921 – 1995) konečne vyšiel v slovenčine, čo je kultúrna udalosť. Prekladateľovi Adamovi Bžochovi aj Slovartu patrí pochvala za počin a odvahu. Počas pandémie mnohé vydavateľstvá škrtajú z edičných plánov náročnejšie tituly, Hermansov román Slzy akácií tam našťastie zostal.

Pritom vydávať tohto autora nie je vôbec ľahké, aj pre nekonečné ťahanice s dedičmi posadnutými dohliadaním na spravovanie pozostalosti (24 000 strán!) a kontrolou prekladov aj do malých jazykov.

Hermans patrí ku kontroverzným a obskúrnym velikánom dvadsiateho storočia. Cestu k nemu by si mohli nájsť priaznivci Célina, Yourcenarovej, Malaparteho, Bernharda či Juliena Gracqua. Ale aj záujemcovia o temné historické obdobie v Beneluxe v závere druhej svetovej vojny a v chaotických mesiacoch po jej skončení.

Spisovateľovo dospievanie a neskôr aj tvorbu osudovo ovplyvnila nacistická okupácia Holandska a predovšetkým Amsterdamu, kde vyrástol. V rodnom meste žil až do roku 1973, keď z vlasti znechutený odišiel, presťahoval sa do Paríža a neskôr do Bruselu. Jeho sestra na jar 1940 spáchala samovraždu. Neskorší autor študoval fyzikálnu geografiu a nová vládna moc ho pravdepodobne donútila k istým kompromisom – aj od mladej generácie sa vyžadovala lojalita či priam kolaborantstvo.

Hermans za života získal niekoľko ocenení, ale skutočnej slávy sa nedočkal. Za vrchol jeho tvorby sa považujú romány Damoklova temná komoraUž nikdy spánok. Prvý z nich vyšiel v češtine s oslavným doslovom Milana Kunderu, ktorého sklamalo, že sa jeho obľúbený autor v novom vydaní vo francúzštine nedočkal jedinej recenzie.

Rozprávač, ktorému nemožno veriť

Už nikdy spánok je silný a bizarný príbeh. Holandský profesor vyšle Alfreda na vedeckú výpravu. Má dokázať starú hypotézu, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hvoreckého knižnica

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie