Denník N

Očkovanie alebo má byť podľa ústavy človek človeku človekom?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Skupina právnicky erudovaných ľudí horliacich proti očkovaniu zabúda na to, že niektoré ich výklady ústavných noriem a európskych štandardov platia v normálnych podmienkach. Za tie sa však nedá považovať boj o holé prežitie.

Autor je predseda Súdnej rady SR, bývalý predseda Ústavného súdu

Obávam sa, že právnici všetkého druhu a rangu už vyčerpali argumenty pre a proti očkovaniu proti ochoreniu covid-19. Istý čas som ich katalogizoval a zamýšľal som sa nad nimi. Potom som prestal.

Najviac a nepríjemne ma prekvapili názory ľudí s právnickým diplomom, ktorí bez začervenania sa podporovali svoje vyvodzovania vedeckými poznatkami z infektológie, imunológie a súvisiacich medicínskych alebo prírodovedných odborov. Poznatkami, ktorým nemôžu ani náhodou rozumieť, prípadne ich pochopiť v celej ich zložitosti a komplexnosti. Nie, nejde o podceňovanie, je to suché konštatovanie, ktoré sa nedá vyvrátiť.

Skupina právnicky erudovaných ľudí horliacich proti očkovaniu zabúda asi nie vždy úmyselne na to, že niektoré ich výklady ústavných noriem a európskych štandardov platia v normálnych podmienkach. Za tie sa nedá považovať boj o holé prežitie, úsilie o zlomenie pandémie, snaha zabrániť fatálnym dôsledkom na zdravie, životy ľudí, ekonomiku, bežný chod štátu, miest, obcí.

Takže od znalcov práva by som skôr očakával pokoru namiesto formulovania ráznych výhrad voči spôsobom, ktoré sa využívajú na ochranu verejného zdravia. Prispôsobenie bežných interpretácií ústavy, zákonov a podzákonných noriem tomu, čo hovoria špičkoví slovenskí, európski a svetoví vedci.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Očkovanie proti koronavírusu

Komentáre

Teraz najčítanejšie