Denník N

Fenomén Basovišča: Rockový festival v Poľsku pomáhal zmeniť Bielorusko

Na festival bolo vidieť vlajky demokratického Bieloruska. Foto - autor
Na festival bolo vidieť vlajky demokratického Bieloruska. Foto – autor

Poľana na východe Poľska sa pravidelne menila na malé alternatívne Bielorusko.

Práve v týchto dňoch koncom júla sa ešte donedávna každoročne konal hudobný festival Basovišča, na ktorý 30 rokov prichádzali do Poľska neďaleko bieloruských hraníc mladí ľudia z celého Bieloruska. Malebná lesná poľana Boryk v Gródku pri Białystoku sa na dva-tri dni zmenila na malé alternatívne demokratické Bielorusko.

Mohli ste počúvať nezávislú bieloruskú hudbu zakázanú v Bielorusku, všade mávali bieloruské bielo-červeno-biele vlajky.

Bez tejto každoročnej oslavy slobody by Bielorusi v roku 2020 pravdepodobne nevyšli do ulíc počas masových protestov proti zmanipulovaným prezidentským voľbám. Festival Basovišča bol pre Bielorusko tým, čím pre komunistické krajiny Rádio Slobodná Európa a nezávislá podzemná tlač. Festival sa naposledy konal v júli 2019, o rok neskôr sa neuskutočnil pre pandémiu.

Dnes by nebolo opakovanie festivalu možné, pretože bieloruský prezident Alexandr Lukašenko prakticky uzavrel hranice. Predtým neexistovali žiadne významné prekážky v cestovaní na bieloruskej strane, vyskytli sa však problémy so získaním poľského schengenského víza.

V júli 1990

Prvý ročník festivalu sa konal v júli 1990. Poľsko už bolo rok demokratické, ale o 20 kilometrov ďalej stále ešte existoval Sovietsky zväz. Nezávislé Bielorusko vzniklo iba o rok neskôr a prežilo ako relatívne demokratický štát až do roku 1994, keď sa k moci dostal Alexandr Lukašenko.

V Bielorusku boli roky 1988 až 1995 obdobím najväčšieho oživenia bieloruského jazyka a kultúry. Neskôr sa opäť začalo výrazne rusifikovať a bieloruský jazyk sa zredukoval na úlohu jazyka slobody a prodemokratickej opozície, spájal sa s Európou a snahou o integráciu so Západom.

Práve v takejto situácii sa uskutočnil prvý ročník festivalu. Zorganizovalo ho Bieloruské združenie študentov, skrátene BAS. K skratke BAS bola pridaná bieloruská prípona –išča, z čoho vznikol názov festivalu Basovišča.

Združenie bieloruských študentov je poľská študentská organizácia zastupujúca bieloruskú národnostnú menšinu Podlasia. V tomto regióne sa štátna hranica nezhoduje s etnickými hranicami, na poľskej strane v 30 až 40 kilometrov širokom páse sa nachádzajú bieloruské alebo zmiešané obce. Tomuto regiónu sa našťastie vyhýbali etnické presídlenia a čistky.

Študenti BAS boli odporcovia komunizmu a chceli skutočne zaujímavý rockový festival podobný festivalu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie