Denník N

Supermarkety nebudú len pre testovaných, ako tvrdí Saková. Vstup do životne dôležitých obchodov nebude podmienený testom či očkovaním

Foto - TASR
Foto – TASR

Aktualizované o 16.10 h. Základné obchody a prevádzky, ktoré sú pre život nevyhnutné, boli aj pre ľudí bez testu. To sa nezmení ani po zmene očkovacieho zákona.

„Vďaka vládnej koalícii do supermarketu iba s testom,“ napísala podpredsedníčka Hlasu Denisa Saková na Facebook. Svoj status zverejnila po tom, ako poslanci schválili novelu zákona o ochrane zdravia, ktorý dáva výhody očkovaným.

Sakovej tvrdenie však nie je pravdivé, bývalá ministerka vnútra za Smer a dnes podpredsedníčka Hlasu v statuse zavádza.

V zákone, pre ktorý protestovali minulý týždeň pred parlamentom odporcovia očkovania, sa nehovorí nič konkrétne o tom, kde bude a nebude treba test či očkovanie. Zákon je len rámcový a presné pravidlá budú až vo vyhláškach hlavného hygienika.

Ministerstvo zdravotníctva hovorí, že test pre nezaočkovaných nebude potrebný v obchodoch, ktoré sú dôležité pre život. „Napríklad do potravín či do lekárne,“ menuje hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová. V nich bude z hľadiska epidemickej situácie platiť len obmedzenie počtu osôb na štvorcové metre.

Základné obchody otvorené pre všetkých

Podobne je to aj v aktuálne platnej vyhláške, bolo to tak aj pri zhoršenej pandeminickej situácii počas druhej vlny pandémie. Úrad verejného zdravotníctva vymenúva, ktoré sú takzvané esenciálne prevádzky. Ide o služby či

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie