Denník N

Niekto to rád horúce? Schlaďte sa na týchto 6 vodných miestach v Košiciach

Letná sezóna alebo teplejší september? Pred teplotami sa úspešne ochránite vysokým SPF faktorom a ponáraním celého tela do vody. Platí predsa – chladná voda na chladnú hlavu, alebo? Návštevníci (aj obyvatelia) Košíc dobre vedia, o čom je reč – hneď neďaleko centra nájdete detské aj plavecké bazény, kúpaliská, šmýkačky, tobogány aj prírodné vodné plochy, na ktorých si užijete kopec zábavy. Voda, čo vás drží nad vodou, sa predsa nepočúva iba v rádiách. Užívajte si nasledujúce vodné plochy!

Kúpalisko Rumanova

Chcete sa schladiť, ale máte naponáhlo? Túžite zažiť energizujúcu obednú pauzu? Nestíhate zachádzať priďaleko? Tak potom je pre vás Kúpalisko Rumanova tá najlepšia voľba! Práve tu, päť minút od centra mesta a za Mestským parkom, si zaručene oddýchnete, kedykoľvek sa rozhodnete pre osviežujúcu zmenu vášho dňa.

Nájdete tu tri vynovené bazény a detské ihrisko, šmýkačky a detské kolísadlá. Piknikové zásoby nepotrebujete, na kúpalisku si zakúpite všetky letné špeciality, neodmysliteľné od letného obdobia. Kúpalisko má k dispozícii tiež bezbariérový vstup a zariadenie pre imobilných návštevníkov. Okrem kúpania, pohľadu na modrú oblohu a panorámu Štefánikovej ulice si sem môžete zájsť aj na live music sessions.

Kúpalisko Červená hviezda

Druhé mestské kúpalisko je situované približne 500 metrov od autobusovej a železničnej stanice. Za pár minút sa sem dostanete aj priamo z centra od Dómu svätej Alžbety. Vedeli ste, že v Košiciach je všetko v podstate na skok alebo krátku prechádzku? Dlhšie trasy sa jazdia napríklad na prenajímateľných skútroch či bicykloch alebo na zdieľaných kolobežkách, ktoré nájdete zaparkované po celom meste.

Vyberte sa za vodným relaxom v až štyroch bazénoch s optimálnou teplotou pre všetky vekové skupiny – nájdete tu plavecký, relaxačný, detský a novovybudovaný vodnopólový bazén s osvetlením. Rovnako ako Kúpalisko Rumanova, aj Červená Hviezda (lokálnymi známa ako „čéháčko“) disponuje bezbariérovým vstupom a sociálnym zariadením, reštauráciou a super multifunkčným detským ihriskom. A nanukmi.

Ryba Anička

Vitajte v čarokrásnom prostredí zelene v Parku Anička, kde sa dostanete polhodinovou prechádzkou z centra mesta alebo na autobusovej linke 14, zastávka Anička. V parku môžete piknikovať, schladiť sa v tieni stromov, cvičiť jogu, behať, debatovať o živote nad limonádou alebo len tak sledovať utekajúce mraky.

Ak je vám však príliš horúco, spojte návštevu parku s kúpaním na kúpalisku Ryba Anička. Objavujte možnosti troch bazénov – namočte sa buď v plaveckom, detskom alebo rekreačnom. Nemusíte si sem dokonca nosiť ani uteráky, prenajmite si ležadlo a relaxujte do úrovní úplného pokoja. Či už sa sem vyberiete na rande, s partiou alebo rodinou, v Ryba Anička si každý nájde to svoje.

Tip: Spestrite si podvečer na slnku napríklad plážovým volejbalom, pri ktorom si precvičíte všetky svaly na tele. Alebo pocítite svaly, o ktorých ste ani len nevedeli.

Bufet Lodenica Ružín

Vodné atraktivity sa samozrejme nenachádzajú len v centre alebo na okrajoch mesta. Vydajte sa na púť za tajomným a bájnym Ružínom, ktorý tvorí základ každého leta neďaleko mesta Košice.

Miest na plávanie je niekoľko, no my vám odporúčame nefalšovaný Bufet Lodenica Ružín, kde zažijete pravú atmosféru bufetov, na ktoré s láskou spomíname, vždy keď premýšľame o detstve. Objednajte si zemiakové placky, Nogger, hodinovú plavbu deflínovým plavidlom alebo pedálujte až za neďaleký most. Ak budete mať šťastie, cestou naspäť sa vám pomstí potmehúdsky vetrík a budete musieť poriadne zabrať. Stehná sa na vodných bicykloch spevňujú najlepšie.

Sídlisko nad jazerom

A na záver sa nikdy nesmie vynechať klasika. Ak sa vám ešte nepošťastilo a Sídlisko nad jazerom s jazerom ste ešte neokúsili, predstavte si západy slnka rozptýlené na pozadí betónových panelákov.

Na jazere to predovšetkým žije rajom pre wakeboardistov na Trixen: Wake & Ski Park, kde si silu vlastného tela a koordináciu overíte na vleku putujúcom týmito sídliskovými vlnami. Okrem športu si tu určite zamilujete miestnu komunitu, ktorá vám odporučí ďalšie skvelé tipy, ako spoznávať Košice a jeho okolia. Neváhajte a dajte sa s nimi do (nielen) wakeboardových rečí!

Splavovanie Hornádu

Niekedy to chce trochu adrenalínu! Vyberte sa na divokú púť vlnami piatej najdlhšej rieky na Slovensku a vnímajte Hornád v celej jeho východoslovenskej kráse! Vďaka Splavujeme.sk máte jedinečnú príležitosť odniesť si z Košíc ten najlepší suvenír – nezabudnuteľnú spomienku zo splavovacej jazdy z Národného parku Slovenský raj, odkiaľ sa po hladine dopravíte až do Košíc. A hlavne žiadny strach – splavy sú vhodné pre všetky vekové kategórie, malých i veľkých, skupiny či jednotlivcov. Sledujte viac na ich webe ohľadom pripravovaných splavov a trás.

Pripravení na výlet? Vodné dobrodružstvá sú takpovediac epicentrom každého leta. Zažite ich čo najviac na dovolenke v Košiciach, kde o vodné aktivity nikdy nie je núdza. V blízkom okolí ich nájdete ďaleko viac.

Autor: Andrea Petrovčinová pre Visit Košice

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Košice

Slovensko

Teraz najčítanejšie