Denník N

Hádok sa bojíme, vyhýbame sa im, a to je chyba. Britský spisovateľ vraví, ako spolu lepšie nesúhlasiť

Ilustračné foto – Unsplash/Eric Ward
Ilustračné foto – Unsplash/Eric Ward

Aj keď sa dnešná spoločnosť háda viac než kedykoľvek predtým, skutočne zmysluplným sporom sa vyhýbame. Bez nich ale kolektívne hlúpneme, kreatívne stagnujeme a nechávame pasívnu agresivitu požierať naše vzťahy, hovorí autor knihy o tom, ako spolu lepšie nesúhlasiť, Ian Leslie.

V čom spočíva dobrá hádka? Prečo sú páry, ktoré sa častejšie hádajú, šťastnejšie? A prečo je pre nás také ťažké ustáť, ak niekto povie: „Myslím, že sa mýliš“?

V úvode svojej novej knihy píšete, že vás roky fascinovala otázka, prečo toľko našich sporov dopadá tak zle. Našli ste na ňu pri písaní knihy o hádkach odpoveď?

V istom zmysle áno – lepšie dnes rozumiem tomu, ako sa spor stáva nepriateľským, jedovatým, rozhnevaným a ničivým, a taktiež tomu, prečo k tomu dochádza tak často. Ale takisto som si uvedomil, že tieto viditeľné toxické spory nie sú najväčší problém, ktorému čelíme.

Keď som začal knihu písať, myslel som si, že bude o tom, ako takéto hádky obmedziť. Dnes si ale myslím, že ešte väčší problém je, že nemáme dostatok dobrých sporov – hádky považujeme za stresujúce a ničivé, a tak sa im snažíme vyhnúť.

Prečo by mal byť nedostatok hádok problém? O čo bez nich prichádzame?

Spory sú pre človeka pravdepodobne ten najlepší spôsob, akým sa môže dostať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vzťahy

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie