Denník N

Ako vnímajú zákon o zvýhodnení očkovaných odborníci: Zlý politický obchod, ktorý nezvýši zaočkovanosť (anketa)

V pondelok prezidentka Zuzana Čaputová podpísala zákon, vďaka ktorému budú môcť byť niektoré služby a prevádzky dostupné len pre očkovaných, testovaných alebo pre tých, ktorí prekonali covid.

Zákon v nedeľu schválili poslanci. Detaily nie sú zatiaľ známe, úprava len umožňuje hlavnému hygienikovi nastaviť pravidlá v prípade, že sa zhorší epidemická situácia.

Po tom, ako niekoľko stoviek ľudí pod dohľadom Mariana Kotlebu z ĽSNS protestovalo pred parlamentom, Sme rodina povedala, že zákon nepodporí. Nepáčilo sa im, že by si za testy mali nezaočkovaní platiť.

Nakoniec sa v koalícii počas víkendu dohodli na kompromise – nezaočkovaní budú testovaní antigénovými testami zadarmo v práci aj na školách a zadarmo budú aj testy pre pendlerov.

Denník N oslovil odborníkov s otázkami:

  1. Ako hodnotíte pravidlá, ktoré prešli?
  2. Ako sa podľa vás táto zmena prejaví na ochote dať sa očkovať?
  3. Mali by byť podľa vás niektoré prevádzky a služby len pre očkovaných?

Richard Kollár
matematik

Je veľkou škodou, že sa tento dôležitý zákon stal predmetom politického vyjednávania. Návrh zákona obsahoval štandardné úpravy, ktoré budú zakrátko bežné vo všetkých európskych krajinách. Otvorenie základných prevádzok pre nezaočkovaných bez testu akceptujem, aj tí ľudia potrebujú žiť a nie každý má dobre dostupné testovanie. Na vidieku by akékoľvek tvrdšie opatrenie bolo prakticky nevykonateľné.

Avšak zákon v schválenej podobe obsahuje omnoho rizikovejšie body. Napríklad to, že ak budeme chcieť nechať počas jesene otvorené napríklad hromadné podujatia, bary, krčmy, svadobné

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie