Denník N

Má transplantovanú pečeň a pre neočkovaných sa bojí chodiť von. Vedec z SAV: Časť spoločnosti sa nezaujíma o zraniteľných

Ilustračné foto – Kristina Tripkovic/unsplash.com
Ilustračné foto – Kristina Tripkovic/unsplash.com

Príbeh Američanky ukazuje, že sa neočkujeme len kvôli sebe, ale aj kvôli druhým. Podľa novej štúdie majú zaočkované osoby po transplantácii orgánu až 485-krát vyššie riziko hospitalizácie a smrti ako bežná populácia. „Je to tak, že žijeme len sami pre seba, alebo sme spoločnosť, ktorá chce chrániť iných a záleží jej na tom, aby iní neboli hospitalizovaní a nezomreli na covid?“ pýta sa vedec z SAV.

Jediné, čo Kimberly Cooleyová chce, je objať svojich 6-ročných synovcov, no nemôže, lebo sa bojí covidu.

Cooleyová sa zaočkovala vakcínou od Pfizeru-BioNTechu vo februári tohto roka, no dodatočné testy ukázali, že sa jej nevytvorili žiadne protilátky.

Žena má transplantovanú pečeň a jej liečba vyžaduje, aby brala silné lieky na potlačenie imunity. Určené sú na to, aby telo pacienta neodmietlo nový orgán.

„Vyhýbam sa mnohým udalostiam okrem tých, o ktorých viem, že sú na nich všetci zaočkovaní. Je to nešťastné, ale ide o ďalšiu obetu, ktorú musím priniesť, aby som mohla žiť a byť počas pandémie zdravá,“ uviedla na Twitteri.

Príbeh Američanky, o ktorom tento týždeň písalo CNN, ukazuje, že sa neočkujeme len kvôli sebe, ale aj kvôli druhým.

Kimberly Cooleyová je zaočkovaná, no proti covidu nemá protilátky, lebo berie imunosupresíva. Zdroj – Twitter

Zraniteľní pacienti

Podľa štúdie z mája tohto roka vydanej v časopise JAMA sa protilátky vytvorili 54 percentám pacientov po transplantácii orgánu, ktorých očkovali mRNA vakcínami.

Do inej štúdie, ktorá vyšla pred pár dňami v magazíne Transplantation,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie