Denník N

Zlyhanie sa zmenilo na svetový úspech. Kanade pri očkovaní pomohli tri faktory

Premiér Justin Trudeau dostal druhú dávku vakcíny proti covidu začiatkom júla. Foto – TASR/AP
Premiér Justin Trudeau dostal druhú dávku vakcíny proti covidu začiatkom júla. Foto – TASR/AP

Vo februári to s očkovaním proti covidu v Kanade nevyzeralo dobre. Jeden z najbohatších štátov sveta nemal dosť vakcín, a preto sa rozhodol, že využije program Covax, ktorý mal zabezpečiť vakcíny hlavne pre chudobné štáty.

Kanada si síce objednala 400 miliónov dávok, v prepočte na hlavu najviac na svete, no vakcíny meškali a svetové médiá písali články o tom, kde sa stala chyba.

Prvú dávku v tom čase mali za sebou menej ako tri percentá obyvateľov Kanady a krajina výrazne zaostávala za susednými Spojenými štátmi. Tam sa očkovalo rekordne rýchlo a prezident Joe Biden ohlasoval ambiciózny cieľ – do 4. júla malo vakcínu dostať aspoň 70 percent dospelých.

USA tento cieľ nenaplnili, no napokon ho zvládol ich severný sused, ktorý v apríli nabral rýchle tempo. Dnes je v Kanade aspoň jednou dávkou zaočkovaných 71 percent ľudí. V kategórii nad 12 rokov, pre ktorú je vakcína schválená, je to vyše 80 percent.

Kanade sa to podarilo aj vďaka jednému dôležitému rozhodnutiu a politickej situácii, ktorú jej môžu závidieť Spojené štáty či Slovensko.

Ako predbehli USA

Jia Hu, kanadský lekár a jedna z hlavných postáv organizácie 19 to Zero, ktorá propaguje očkovanie, za vysokou ochotou očkovať sa vidí najmä tri dôvody:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet

    Teraz najčítanejšie