Denník N

Dielo dňa: Matúš Maťátko

Matúš Maťátko, Stalin, zo série Idoly, 2011.
Matúš Maťátko, Stalin, zo série Idoly, 2011.

Mladého grafika fascinovala monumentalita totalitného umenia, jeho Stalin je však úplne iný, než aký sa vypínal na námestiach.

Matúš Maťátko, Stalin, zo série Idoly, 2011.

„Keby som nebol výtvarník, bol by som archeológ alebo historik,“ hovorí grafik Matúš Maťátko. Minulosť ho zaujíma, fakt však je, že trochu iným spôsobom než historikov a archeológov.

V sérii veľkoformátových linorytov Idoly, ktorú máte práve možnosť vidieť v bratislavskej galérii Gagarinka patrí jeden námet Stalinovi. „V sérii Idoly nie je preto, že by bol mojím idolom, zobrazujem ho ako fenomén konkrétnej doby pre ľudí z minulosti až po súčasnosť,“ hovorí Maťátko.

„Bol som fascinovaný totalitným umením, jeho symbolmi, no najmä monumentalitou zobrazovania, akú využívalo,“ hovorí Maťátko. Aj jeho Stalin je monumentálny a pritom sa ironicky pohráva s jeho charakteristickými atribútmi. Stalina množstvo ľudí nikdy naživo nevidelo, poznalo len jeho zidealizovaný obraz a mýtus vytváraný socialistickým realizmom a propagandou.

 Okrem linorytov sú v Gagarinke aj Maťátkove nové reliéfy z dreva. „Som najmä grafik a ilustrátor, a to tvorí hlavnú časť mojej práce, no rád pracujem aj na objektoch, reliéfoch a rád by som robil aj sochu.“

Popri tvorbe Matúša Maťátka (1984) nájdete v Gagarinke do 18. januára aj výber autorských serigrafií – diel od viacerých domácich umelcov, grafikov aj maliarov (Daniela Olejníková, Dorota Sadovská, Miroslav Cipár, Marián Mudroch, Rasťo Sedlačík, Ivan Csudai a ďalší). Serigrafia je ručná grafická technika, ktorá bola istú dobu zabudnutá, no dnes slávi návrat.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dielo dňa

Kultúra

Teraz najčítanejšie