Denník N

Chcem dať zaočkovať syna proti covidu, ale jeho otec je proti. Mám to urobiť bez jeho vedomia alebo sa obrátiť na súd?

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Očkovať či neočkovať deti proti covidu? Túto otázku od sprístupnenia očkovania pre deti od 12 rokov riešia mnohé rodiny. Nie vždy sa na tom rodičia zhodnú a nemusí ísť hneď o odporcov očkovania.

„Manželka chcela zvoliť ‚vyčkávaciu stratégiu‘, kým ja som nechcel zbytočne čakať,“ hovorí Roman, ktorý sa s manželkou zo začiatku nevedel zhodnúť na tom, či dať zaočkovať dcéru tínedžerku.

„Manželkine argumenty boli v podstate dva. Po prvé, nie je jasné, ako vakcína pôsobí na deti, tak počkajme, nech sa zaočkujú iné deti, či z toho nebudú problémy. A po druhé, deti covid dobre znášajú väčšinou bezpríznakovo, a teda aj keby sa nakazili, problém nie je taký veľký,“ cituje Roman manželkine argumenty.

Nakoniec sa však predsa len dohodli a dcéra pôjde na očkovanie začiatkom augusta. Čo rozhodlo? „Vyriešilo to za nás ministerstvo zdravotníctva. Žijeme v Česku, ale na Slovensku máme stále rodinné väzby, a keďže už deti od 12 rokov budú posudzovať samostatne, dcéra by nemohla na Slovensko vôbec prísť,“ vysvetľuje Roman.

Bojím sa, že by mi zobral syna

Lucia (meno sme zmenili – pozn. red.) by chcela dať zaočkovať syna, ktorý už spadá do kategórie detí od 12 rokov, lenže jeho otec – Luciin bývalý manžel – je zásadne proti.

„Argumenty, prečo syna nezaočkovať, nedal žiadne. Len povedal, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Očkovanie proti koronavírusu

Rodičovstvo

Rodina a vzťahy, Zdravie

Teraz najčítanejšie