Denník N

Trénuje ho Tomi Kid, po nehode mu hrozil koniec kariéry. Boxer Csemez je v osemfinále olympiády

Andrej Csemez zasahuje Aarona Solomona Princa. Foto - TASR/AP
Andrej Csemez zasahuje Aarona Solomona Princa. Foto – TASR/AP

Na ľavom predlaktí má vytetovaného Muhammada Aliho, ktorého považuje za svoj športový vzor, a kamaráti mu nepovedia inak než Bandi.

Andrej Csemez je prvým slovenským boxerom na olympiáde po 25 rokoch a slávneho Aliho čiastočne pripomína aj svojím boxerským štýlom.

„Aj on má veľmi ľahký pohyb na nohách a boxuje s rukami dole, čo mu u nás spočiatku často vyčítali. On sa však našiel v tomto štýle, je úspešný a nemá na ňom veľmi čo meniť,“ vraví boxerský tréner a športový manažér Slovenskej boxerskej federácie Ján Brandejs.

Brandejs hovorí, že Csemezovou najsilnejšou boxerskou vlastnosťou je výborný pohyb a postreh. Ukázal to aj v prvom kole olympijského turnaja v strednej váhe, v ktorom na body s prehľadom zdolal Aarona Solomona Princa z Trinidadu a Tobaga.

Pred posledným tretím kolom slovenského boxera v rohu ringu povzbudzovali reprezentačný tréner Pavol Hlavačka a jeho osobný tréner Tomáš Kovács. „Koľko si tomu obetoval? Tak sa nepoddaj,“ zachytili ich slová ruchové mikrofóny.

Bývalý úspešný boxer Kovács, známejší pod prezývkou Tomi Kid, trénuje Csemeza od jeho dvanástich rokov, keď po prvý raz prišiel do galantského KO Box Clubu.

Kovács pred rokmi v rozhovore pre Denník N povedal, že je asi „magnetom na ťažké životné príbehy“, a silný príbeh má za sebou aj jeho zverenec, ktorý sa dostal až na olympiádu.

Kariéru Andreja Csemeza totiž pred pár rokmi ohrozovalo vážne zranenie, po ktorom mu lekári naznačovali, že už nikdy nebude boxovať.

Tri mesiace nemohol chodiť

Tomi Kid Kovács

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

OH Tokio 2021

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie