Denník N

Chceli zriadiť moderné ázijské bistro v Bratislave, ale keď prišla pandémia, kúpili si príves a zostali v Prievidzi

Erik Rybársky. Foto N - Tomáš Hrivňák
Erik Rybársky. Foto N – Tomáš Hrivňák

Tento text je súčasťou regionálneho projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Prievidzi a okolí.

Aj keď sú menšie mestá často konzervatívne ladené voči gastronómii, Palmstreetboyz si s ázijskou kuchyňou za niekoľko mesiacov vybudovali stabilnú klientelu. Do Bratislavy, kde chceli pôvodne otvoriť bistro, bratia ešte občas zájdu na street food festival, no reštauráciu chcú otvoriť v Prievidzi.

Štefan a Erik Rybárski pochádzajú z Handlovej. Obaja vyštudovali Strednú odbornú školu služieb a obchodu v Prievidzi, takzvanú Kalinu, a onedlho nato vycestovali do zahraničia. Prvý išiel na skusy Štefan, ktorý sa zamestnal v oceňovanej reštaurácii Johan v rakúskom Schladmingu. V rovnakej reštaurácii sa zamestnal potom aj Erik.

„Začali sme pracovať na úplne najnižšej pozícii a postupne prešli skoro všetkými sekciami,“ hovorí o začiatkoch Štefan. „Neskôr som prestúpil aj do inej reštaurácie v Rakúsku, kde som bol sous-chef (druhá najvyššia pozícia v kuchyni, pozn. red.).“

Dvadsaťpäťročný Handlovčan Štefan Rybársky vždy vedel, že si chce otvoriť vlastné bistro. Preto si počas piatich rokov v Rakúsku odkladal peniaze s víziou, že vybuduje vyhľadávaný ázijský podnik. V Thajsku ani v iných východných krajinách zatiaľ nebol, pretože mu cestovné plány prekazila pandémia. Učil sa však od kuchárov, ktorí poznali autentické postupy prípravy jedál. Obaja chvíľu pracovali aj v špičkovej ázijskej reštaurácii Iasai v Bratislave pod vedením známeho šéfkuchára Tomáš Lysého, šéfkuchára roku 2019 podľa Gurmán Awards.

Majiteľ prívesu s kvalitnou ázijskou kuchyňou Palmstreetboyz Štefan Rybársky a jeho brat Erik. Foto N – Tomáš Hrivňák

Erik si ázijskú kuchyňu obľúbil v Iasai. „Predtým som pracoval v podniku, kde

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Prievidzi

Slovensko

Teraz najčítanejšie